Миколаївсько-різдвяний благодійний марафон в ЧНУ завершився. Ми не підбивали підсумки, скільки коштів зібрано чи скільки подарунків вручено. Набагато цінніше було відчути причетність до колективного прояву доброчинності. Бо благодійність — це про щедрість і про справедливість, це про спілкування і про підтримку.

Переглядаючи світлини з цих заходів, ми побачили, що наші студенти отримують кайф від добрих справ, що вони в умовах карантину об’єднувалися  заради тих речей, які важливі, які впливають на якість їхнього життя. Тож коротко про покоління Z і рух, який об’єднує студентство навколо благодійності.

Наші студенти інституту інформаційних та освітніх технологій влаштували доброчинну акцію для дітей з Черкаського навчально-реабілітаційного центру «Країна добра». Там їх зустріли як добрих друзів, адже і сама директорка закладу Ірина Зганяйко випускниця Черкаського фізмату.

Студенти інституту іноземних мов, факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем зібрали гостинці нашим захисникам і відправили їх на передову.

 

Про безпритульних тварин подбали студенти інституту природничих та аграрних наук, а студрадівці інституту педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва з подарунками відвідали своїх підопічних в Черкаському міському товаристві захисту тварин «Друг» — так завершилась їхня акція «Лапа доброти».

 

З гостинцями до малечі вирушили студенти інституту української  філології та соціальних комунікацій та інституту фізичної культури, спорту і здоров’я. Цьогоріч їх чекали в Черкаському навчально-реабілітаційному центрі, Вільшанській спеціальній школі та Золотоніській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті.

Поспілкувалися з сонячними дітками (громадська організація «Сонячні діти») студенти інституту економіки і права.

Розчулили нас теплі світлини із зустрічі викладачів та студентів психологічного факультету з підопічними з Черкаського геріатричного пансіонату, адже увага до літніх людей нічого не коштує, але ціниться дорого.

 

Наші історики, філософи, а тепер уже й міжнародники мають давні приятельські стосунки з дитячим відділенням Черкаського онкологічного диспансеру. Нині вони не тільки поширювали книгу,  створену  психологом онкодиспансеру Надією Азаматовою разом Із хворими дітьми, а й здали плазму в «Biopharma Plasma Черкаси». А свої виплати за донації плазми пожертвували в благодійний фонд на ліки для дітей, хворих на ВІЛ та СНІД.

 

Традиційно Студентська рада університету відправила гостинці у Лисичанську школу №24 і з нетерпінням чекала відповіді. Адже нам усім тепліє на душі, коли отримуємо фотографії з нашими подарунками і усміхненими обличчями пані Наталії, директорки школи, та її учнів.

У ці дні директори інститутів, декани факультетів проводять неформальні зустрічі з дітьми-сиротами і під опікою, а таких студентів щороку більшає. Нині їх навчається 80. Поспілкувався з неповнолітніми сиротами і ректор університету Олександр Черевко, а цукерки від Святого Миколая передав їм голова профкому ЧНУ Ігор Погрібний.

Придбала і я «Хоробрі серця», і кошти для безпритульних тварин перерахувала, і в АТБ на благодійних полицях періодично залишаю допомогу. Тож, дорогі колеги, студенти, новорічно-різдвяні свята лише розпочинаються. І всі ми ще можемо  стати добрими чарівниками для ближніх. Навколо нас так багато тих, хто уже й не чекає дива: самотній сусід чи сусідка в багатоповерхівці, або бабуся на краю села, викинуте на вулицю кошеня чи безпритульний собака, однокурсник у скруті чи хвора мама однокурсниці… Зробіть це, і ви помітите, що від зробленої пожертви, щоб то не було: ліки, гроші, хліб чи одяг, чи й просто ваша увага, — вам стане світло й тепло на душі.

З прийдешніми святами! Творіть добро!

Галина Гаврилюк, проректорка з освітньо-виховної та іміджевої діяльності