ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: (067) 83 09 612, (063) 80 32 971, (0472) 31 72 82
 
06.05
2024

У ЧНУ нагородили переможців першості з волейболу серед академічних груп

Першість з волейболу серед академічних груп ННІ фізичної культури, спорту і здоровʼя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького завершилась.

Детальніше...
06.05
2024

Тарас Ромащенко виступив у Німеччині на міжнародній конференції з відбудови України

Наприкінці квітня доцент кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Тарас Ромащенко був запрошений як експерт до Берліна взяти участь у конференції, присвяченій відродженню людського капіталу України: «Toward a Skilled Workforce — Rebuilding Ukraine’s Human Capital».

Детальніше...
06.05
2024

 Максим Несват — призер Чемпіонату України з тріатлону

Максим Несват, студент ННІ фізичної культури, спорту і здоровʼя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького успішно виступив на Чемпіонаті України з тріатлону.

Детальніше...
06.05
2024

Видатні уродженці Черкащини: Василь Ляскоронський

Проєкт «Видатні уродженці Черкащини» стартував у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Детальніше...
05.05
2024

Ради молодих учених провела засідання в оновленому складі

Відбулося засідання оновленого складу Ради молодих учених Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Детальніше...
04.05
2024

З Великоднем!

Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького вітає з Великоднем!

Детальніше...
03.05
2024

Спортсмен з ЧНУ на Кубку України з мотокросу здобув перемогу

Студент ННІ фізичної культури, спорту і здоровʼя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Артур Чайка взяв участь у першому етапі Кубка України з мотокросу та виборов перше місце.

Детальніше...
03.05
2024

Республіка Корея надає українцям стипендії для вивчення корейської мови

На виконання домовленості Президентів України і Республіки Корея щодо реалізації Української ініціативи миру і солідарності корейська сторона заснувала Стипендіальну програму «Юк Сон Йоль — Зеленський» у межах The GKS International Reconstruction Talent Scholarship Track, що спрямована на підготовку українських громадян для післявоєнної відбудови держави.

Детальніше...
03.05
2024

Освітяни розповіли про особливості складання цьогорічного НМТ

Відповідальний секретар приймальної комісії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Людмила Смалиус взяла участь брифінгу в медіацентрі Черкаської ОВА, присвяченому вступній кампанії 2024.

Детальніше...
03.05
2024

Великодній збір: 194 тисячі 306 гривень для ЗСУ (ДОДАНО ФОТО)

Благодійний захід «Великодній ярмарок» на підтримку Збройних Сил України провів Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. Ним завершили Великодній збір, який акумулював 194 тисячі 306 гривень.

Детальніше...
03.05
2024

ЧНУ спільно з Черкаською митницею долучився до заходів, організованих Державною митною службою

У Черкаському національному університету імені Богдана Хмельницького 30 квітня 2024 року відбулася онлайн-зустріч «Молодь — майбутнє митної служби на шляху до європейської інтеграції», організована Державною митною службою України.

Детальніше...
02.05
2024

Для студентів ЧНУ провели тренінг з академічної доброчесності

Напередодні антиплагіатної перевірки та захисту курсових робіт, відбувся тренінг «Академічна доброчесність: антиплагіатна перевірка курсових робіт» для студентів II курсу спеціальності 014.03 «Середня освіта. Історія», 032 «Історія та археологія», 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Детальніше...
02.05
2024

Першокурсниця ЧНУ була відібрана для участі в хакатоні «VolunTEENS»

Студентка першого курсу Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького спеціальності 014 «Середня освіта (Мова і література (німецька, англійська)» Ангеліна Іщенко пройшла зі своєю командою конкурсний відбір проєктів та була відібрана з майже 360 ідей до участі в хакатоні «VolunTEENS» від Українська Волонтерська служба.

Детальніше...
01.05
2024

Черкаський національний на 20 місці серед українських університетів за показниками Scopus 2024 року

За результатами опублікованого щорічного рейтингу українських закладів вищої освіти за показниками даних наукометричної бази Scopus Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького зберіг свої позиції — посів 20-те місце з-поміж 214 закладів вищої освіти України.

Детальніше...
 
 

Напередодні сторіччя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького інформаційне агентство «Нова Доба» розпочинає новий проєкт, присвячений спогадам студентів про навчання в закладі вищої освіти.

Про поїздку в обсерваторію в Крим, вибір навчального закладу та основну навичку кожного студента розповів випускник ННІ ІНФОТЕХ Сергій Степанченко.  

Розкажіть, чим займаєтеся зараз?

— Нині я працюю в компанії «Теко Трейд». Ми надаємо послуги з GPS-моніторингу, тобто супутникового відстеження транспорту, відслідковуємо контроль палива, допомагаємо підприємствам оптимізувати й систематизувати роботу, стати більш конкурентноздатними, викорінити крадіжки на підприємствах. Також цьогоріч запустили новий напрям у сфері сільського господарства. Допомагаємо аграріям використовувати засоби захисту рослин за технологіями ультрамалого внесення. У цій компанії я працюю від початку її створення, з 2008 року.  

Що найбільше запам’яталося за роки навчання в ЧНУ?

— У Черкаському національному навчався на фізика. За весь цей період найбільше пригадую, як після 4 курсу з нашим куратором їздили в Крим в обсерваторію. Знаєте, як після кожної такої поїздки маєш масу вражень від побаченого, а ще взаємини в колективі стають інші, більш дружні, та й сама атмосфера була дуже цікава. Коли ти дивишся на небо неозброєним оком, спостерігаєш — це одне, а коли бачиш, як вчені спостерігають — зовсім інше. Там науковці вивчають небо за допомогою радіоелектронних телескопів, так би мовити слухають космос, розкладають усе випромінювання на спектри, а потім здійснюють аналіз, в межах якого детальніше досліджують явища. Також в обсерваторії були експонати супутників, які раніше літали на навколоземній орбіті.  

Чому Ви обрали саме цей заклад для навчання?

— У мене було декілька варіантів, але жодного разу не пошкодував, що навчався саме в ЧНУ. Напевне головну роль відіграла інтуїція. Перший вступний іспит приймав професор Андрій Михайлович Гусак і мені дуже сподобалося спілкування з ним, ставлення до абітурієнтів. Багато викладачів, які в мене викладали, заклали величезну базу, давали потужні знання й у цьому велика цінність навчання саме в Черкаському національному.  

Які знання й навички, здобуті під час навчання, знадобилися в професійній сфері?

— У школі й університеті нас вчасть певному способу мислення. Кожен студент має навчитися мислити й використовувати цю навичку. Викладачі ЧНУ сформували низку вмінь, якими я послуговуюся в професійній сфері: критично думаю, правильно оцінюю ситуацію й роблю вибір.  

Що хочете побажати Альма-матер до 100-річчя?

— Ніколи не зупинятися і завжди змінюватися. Ми не знаємо, що може призвести до успіху, отож варто розглядати всі можливості, що трапляються на нашому шляху і давати можливість студентам та викладачам розвиватися.

«Нова Доба»