ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: (067) 83 09 612, (063) 80 32 971, (0472) 31 72 82
 
06.05
2024

У ЧНУ нагородили переможців першості з волейболу серед академічних груп

Першість з волейболу серед академічних груп ННІ фізичної культури, спорту і здоровʼя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького завершилась.

Детальніше...
06.05
2024

Тарас Ромащенко виступив у Німеччині на міжнародній конференції з відбудови України

Наприкінці квітня доцент кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Тарас Ромащенко був запрошений як експерт до Берліна взяти участь у конференції, присвяченій відродженню людського капіталу України: «Toward a Skilled Workforce — Rebuilding Ukraine’s Human Capital».

Детальніше...
06.05
2024

 Максим Несват — призер Чемпіонату України з тріатлону

Максим Несват, студент ННІ фізичної культури, спорту і здоровʼя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького успішно виступив на Чемпіонаті України з тріатлону.

Детальніше...
06.05
2024

Видатні уродженці Черкащини: Василь Ляскоронський

Проєкт «Видатні уродженці Черкащини» стартував у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Детальніше...
05.05
2024

Ради молодих учених провела засідання в оновленому складі

Відбулося засідання оновленого складу Ради молодих учених Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Детальніше...
04.05
2024

З Великоднем!

Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького вітає з Великоднем!

Детальніше...
03.05
2024

Спортсмен з ЧНУ на Кубку України з мотокросу здобув перемогу

Студент ННІ фізичної культури, спорту і здоровʼя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Артур Чайка взяв участь у першому етапі Кубка України з мотокросу та виборов перше місце.

Детальніше...
03.05
2024

Республіка Корея надає українцям стипендії для вивчення корейської мови

На виконання домовленості Президентів України і Республіки Корея щодо реалізації Української ініціативи миру і солідарності корейська сторона заснувала Стипендіальну програму «Юк Сон Йоль — Зеленський» у межах The GKS International Reconstruction Talent Scholarship Track, що спрямована на підготовку українських громадян для післявоєнної відбудови держави.

Детальніше...
03.05
2024

Освітяни розповіли про особливості складання цьогорічного НМТ

Відповідальний секретар приймальної комісії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Людмила Смалиус взяла участь брифінгу в медіацентрі Черкаської ОВА, присвяченому вступній кампанії 2024.

Детальніше...
03.05
2024

Великодній збір: 194 тисячі 306 гривень для ЗСУ (ДОДАНО ФОТО)

Благодійний захід «Великодній ярмарок» на підтримку Збройних Сил України провів Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. Ним завершили Великодній збір, який акумулював 194 тисячі 306 гривень.

Детальніше...
03.05
2024

ЧНУ спільно з Черкаською митницею долучився до заходів, організованих Державною митною службою

У Черкаському національному університету імені Богдана Хмельницького 30 квітня 2024 року відбулася онлайн-зустріч «Молодь — майбутнє митної служби на шляху до європейської інтеграції», організована Державною митною службою України.

Детальніше...
02.05
2024

Для студентів ЧНУ провели тренінг з академічної доброчесності

Напередодні антиплагіатної перевірки та захисту курсових робіт, відбувся тренінг «Академічна доброчесність: антиплагіатна перевірка курсових робіт» для студентів II курсу спеціальності 014.03 «Середня освіта. Історія», 032 «Історія та археологія», 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Детальніше...
02.05
2024

Першокурсниця ЧНУ була відібрана для участі в хакатоні «VolunTEENS»

Студентка першого курсу Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького спеціальності 014 «Середня освіта (Мова і література (німецька, англійська)» Ангеліна Іщенко пройшла зі своєю командою конкурсний відбір проєктів та була відібрана з майже 360 ідей до участі в хакатоні «VolunTEENS» від Українська Волонтерська служба.

Детальніше...
01.05
2024

Черкаський національний на 20 місці серед українських університетів за показниками Scopus 2024 року

За результатами опублікованого щорічного рейтингу українських закладів вищої освіти за показниками даних наукометричної бази Scopus Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького зберіг свої позиції — посів 20-те місце з-поміж 214 закладів вищої освіти України.

Детальніше...
 
 

З нагоди сторіччя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького інформаційне агентство «Нова Доба» розпочинає новий проєкт, присвячений спогадам студентів про навчання в закладі вищої освіти.

Про подорожі з викладачем і одногрупниками, участь у Помаранчевій Революції та Революції Гідності та навчання на кафедрі військової підготовки розповів випускник історико-правознавчого факультету Роман Орищенко.

Розкажіть, де Ви зараз працюєте?

– Понад рік я обіймаю посаду командира 3 взводу мотопіхотного батальйону 72 окремої механізованої бригади. Пункт постійної дислокації нашої військової частини – Біла Церква. Остання ротація, в якій брав участь, відбулася в Авдіївській промзоні.  

Що найбільше запам’яталося за роки навчання в ЧНУ?

– У Черкаському національному я здобув фах історика. Період мого вступу збігався зі становленням та розвитком історико-правознавчого факультету. Під час навчання подобалося слухати захопливі лекції, які розповідали мудрі викладачі. Особливо цікавими були дослідження стародавніх цивілізацій та події новітньої історії. Наш викладач Михайло Верховський започаткував на істфаку велику серію мандрівок Україною. Він говорив: «Аби знати історію, потрібно побувати в цих місцях». Так, одного разу зібралися охочі, найняли автобус, взяли спальники і вирушили на південь України – у Білгород-Дністровський. Також побували Одесі, Новгород-Сіверському та Батурині. Коли відвідували музеї та визначні місця – відчували дух історії. Загалом залишилися лише позитивні враження від освітньої діяльності факультету.  

Чому обрали для навчання Черкаський національний?

– У старших класах я цікавився історією та брав участь в археологічних розкопках, які проводили на Черкащині. У цей період почув від фахівців про формування історико-правознавчого факультету в Черкаському національному. Після закінчення школи без вагань вирішив навчатися в цьому університеті. Нині не шкодую про свій вибір, адже отримав необхідні знання від педагогів. В університеті захистив дисертацію й став кандидатом історичних наук. 

Які знання й навички, здобуті під час навчання, знадобилися в професійній сфері?

– Я розумів наслідки історичних процесів, що відбувалися в Україні та на міжнародній арені. Пізніше, коли працював у Верховній Раді, знав багато інформації про країни, які представляли дипломати. Окрім цього, викладачі ЧНУ відіграли велику роль у патріотичному вихованню. У результаті я став учасником Помаранчевої Революції і Революції Гідності. Потім вирішив долучитися до російсько-української війни: здійснював волонтерську діяльність та допомагав у формуванні захисту держави. На Кафедрі військової підготовки, що функціонує в Черкаському національному, пройшов підготовку й отримав звання офіцера. Через певний проміжок часу пішов служити. Під час військової служби виокремлюю час на написання наукових статей та проведення досліджень. Надалі здійснювати цю діяльність активніше, адже нині маю не менш важливий обов’язок – захищати Батьківщину на передових рубежах. Усі знання та навички, які отримав на кафедрі, застосовую протягом перебування на Авдіївській промзоні.  

Що хочете побажати Альма-матер до 100-річчя?

– Нині Черкаський національний університет посідає лідерські позиції щодо надання освітніх послуг та здійсненні наукової діяльності і за межами області. Хочу побажати, аби заклад розвивався надалі та прославлявся творчими здобутками й досягненнями. Дякую викладачам та співробітникам, які своєю працею наближають ЧНУ до університетів європейського рівня.

«Нова Доба»