Сьогодні своє 65-річчя святкує директор спортклубу «Богдан» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Володимир Хіміч. Він усе своє життя присвятив спорту та рідній almamater. Майже 40 років працює в університеті, з них 34 роки очолює спортивний клуб «Богдан».

З Катеринополя, де народився, приїхав здобувати вищу освіту за спеціальністю «учитель фізичної культури» до Черкаського педагогічного інституту. І одразу зарекомендував себе як талановитий спортсмен.

«Спорт є моєю невіддільною частиною. Це не просто хобі чи вид діяльності — це спосіб життя», — стверджує Володимир Йосипович. Воно й не дивно, адже в студентські роки він брав участь у змаганнях із багатьох видів спорту. Представляв свій інститут у змаганнях із футболу, легкої атлетики та гандболу.

Ще в далекому 1978 році в місті Ворошиловграді (нині Луганськ) брав участь у чемпіонаті Української РСР серед студентів зі стрибків у висоту. На змаганнях він показав результат 210 см. Це допомогло йому вибороти перше місце та встановити новий рекорд УРСР серед студентів.

Минуло кілька років, і в 1980 році Володимир Химич отримав диплом та почав викладати в своєму інституті, де передавав молоді свій досвід. У 1985 році був обраний головою спортивного клубу. За свою багаторічну кар’єру на цій посаді взяв участь у підготовці видатних спортсменів.

«Учень завжди повинен бути кращим, ніж учитель», — переконаний Володимир Химич.

Час ішов, студенти змінювались один за одним, але титул рекордсмена зі стрибків у висоту залишався у Володимира Йосиповича. «Цілих 23 роки тримався мій результат. Ніхто за цей період не зміг його покращити. Але мені дуже приємно, що у 2001 році це зробив один із моїх студентів. У Словаччині на чемпіонаті Європи серед молоді Олексій Гордієнко показав результат 224 см, чим суттєво перевершив моє досягнення», — розповідає Володимир Йосипович.

Рекорд Олексія тримається й досі. Це неабияк радує весь колектив навчально-наукового інституту фізичної культури, спорту та здоров’я. «Щасливий за нашого студента, адже його досягнення засвідчує нашу плідну працю. Для цього ми тут і є, аби наші студенти ставали кращими за самих нас», — додає Володимир Химич.

Сьогодні директор спортивного клубу «Богдан» із гордістю озирається на прожиті роки. У списку його досягнень — вагомі здобутки у спортивно-масовій та фізкультурно-оздоровчій роботі. Він взяв участь у підготовці 6 заслужених майстрів спорту, 21 майстра спорту України міжнародного класу, понад 400 майстрів спорту України, 1000 чемпіонів та призерів міжнародних змагань, серед яких — срібний призер Олімпійських ігор (1988 рік, Сеул, Корея) Олександр Мотузенко (веслування на байдарці); срібний призер Олімпійських ігор (2000 рік, Сідней, Австралія) Олександр Феденко (велоспорт); багаторазовий чемпіон та призер Паралімпійських ігор Антон Скачков (легка атлетика); багаторазовий чемпіон та призер Паралімпійських ігор Олександр Дріга (легка атлетика); багаторазовий чемпіон та призер зимових Паралімпійських ігор Григорій Вовчинський (біатлон, лижні перегони); чемпіон та призер Дефлімпійських ігор Микола Кулик (легка атлетика); чемпіон та призер Дефлімпійських ігор Віталій Пустовіт (футбол) та багато інших.

Університетська родина вітає ювіляра та бажає, щоб його ентузіазм і невичерпна енергія й надалі служили задля розвитку Черкаського національного та загалом студентського спорту!

Міцного здоров’я, добробуту, миру, злагоди у родині! Щастя і благополуччя на многії і благії літа!

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького