Цього року через карантинні обмеження вступна кампанія до закладів вищої освіти в Україні стартувала значно пізніше, але швидко ввійшла у звичний режим.

Нині абітурієнти подають електронні заяви. Документи в паперовому вигляді подають лише окремі категорії вступників до магістратури та вступники до бакалаврату на базі диплома молодшого спеціаліста (після технікумів та коледжів). Цей процес триватиме до 22 серпня, а для вступників на другу вищу освіту — до 3 вересня. Паралельно у вишах тривають вступні випробування та творчі конкурси.

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького кажуть, що попри зміщення строків, вступна кампанія проходить організовано і без збоїв.

— Іспити, співбесіди відбуваються для вступників до бакалаврату — для осіб, які мають право на спеціальні умови участі в конкурсному відборі, а також для тих, хто вступає на базі диплома молодшого спеціаліста, — розповідає заступник голови приймальної комісії ЧНУ ім. Б. Хмельницького, перший проректор Василь Мойсієнко. — Вступні випробування проводяться і для вступників до магістратури, і для тих, хто вступає на другу вищу освіту. Усім вступникам необхідно стежити за ключовими датами вступної кампанії. Орієнтуватися їм допомагають працівники відбіркових комісій приймальної комісії ЧНУ. Вони телефонують та попереджають про наступні етапи.

Нині до ЧНУ активно подають заяви вступники до бакалаврату. Станом на 21 серпня до університету подано 6241 заяв. Водночас, на вступ до магістратури подано 1262 заяв. До речі, за цим результатом ЧНУ ім. Б. Хмельницького входить до ТОП­-40 кращих закладів освіти України.

— Темпи подання заяв на сьогодні визначаються не лише активністю вступників, а й технічними можливостями — електронна база зараз працює повільно. Тож більшість вступників подають не 5, а 1­2 заяви. Решту подаватимуть після того, як навантаження на електронну базу зменшиться, — пояснив Василь Мойсієнко.

Вечірні Черкаси