20 січня 2023 року в ННІ іноземних мов Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбувся міжкафедральний вебінар «CLIL у дії: досвід викладання у Німеччині».

Доповідачами на заході були учасники стажування в Німеччині в межах проєкту Erasmus+ KA2 «Розвиток потенціалу підготовки учителів іноземної мови на шляху України до впровадження багатомовної освіти та європейської інтеграції / MultiEd» Юлія Шуба, Віталіна Білецька та Леся Овсієнко. Стажування «CLIL at Work», організатором якого став європейський партнер по проєкту Гейдельберзький педагогічний університет, проходило з 7 до 11 листопада 2022 року. Мета навчального візиту полягала у перейманні його учасниками з українських університетів-партнерів досвіду німецьких колег у застосуванні методології CLIL у навчальному процесі в загальноосвітніх закладах Німеччини.

Доповідачі поділилися знаннями та враженнями про організацію навчального процесу в школах Німеччини, а також про особливості застосування у цьому процесі методології CLIL. Віталіна Білецька розповідала про Гейдельберзький педагогічний університет, подвійні спеціальності, які пропонує ЗВО для запровадження методології CLIL у школах та організацію навчально-педагогічних практик. Юлія Шуба поділилася інформацією про цікаві прийоми роботи за методологією CLIL, що мотивують студентів до опанування матеріалу й урізноманітнюють навчальний процес. Слухачі вебінару дізналися й про оригінальні способи організації простору в аудиторії, про важливість поєднання розумової й фізичної активності на заняттях та про інші методичні «родзинки», які варто взяти на озброєння українським викладачам. Леся Овсієнко доповідала про важливе місце інклюзивної освіти у педагогічному процесі, що робить освіту однаково доступною для усіх без винятку категорій учнів/студентів. Приємно, що учасники вебінару відзначили чимало схожого у векторах розвитку європейської й української середньої й вищої школи.

Попри постійні виклики, зумовлені нинішніми життєвими реаліями, викладачі ЧНУ продовжують професійно розвиватися й наближати українську освіту до європейських стандартів.