27 січня в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького пройшов науково-практичний семінар «Сучасні підходи до фізичної та психологічної реабілітації учасників бойових дій».

У роботі семінару взяли участь фахівці ННЦ «Медичний інститут», кафедри анатомії, фізіології та фізичної реабілітації ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я, психологічного факультету, кафедри педагогіки та психології ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва та ГО Ротарі клуб «Черкаси».

Учасники семінару наголосили на необхідності застосування сучасних підходів до фізичної та психологічної реабілітації учасників бойових дій, які перебуваючи у госпіталях, приїжджаючи у відпустку до рідних або й зовсім повертаючись з війни, потрапляють у зовсім інший світ, де немає вибухів, стрілянини та передчасної смерті. Безумовно, в цей період їхній психоемоційний стан потребує якісної професійної допомоги.
Медична координаторка Громадської Спілки Ротарі клубів України, Паст-Президентка Ротарі клубу «Черкаси», професорка кафедри фундаментальної медицини ЧНУ ім. Б. Хмельницького Ольга Палійчук та членкиня Правління ГО Ротарі клуб «Черкаси», видавчиня Юлія Чабаненко презентували щоденник психологічного розвантаження «Все буде», розроблений Ксенією Цимбал спільно з досвідченими психологинями, які безпосередньо працюють із захисниками. Щоденник містить низку методик, що поєднують усвідомлену психологічну роботу з відчуттями, арттерапію і тілесно-орієнтовані завдання.

Учасники конференції – професор Володимир Лизогуб, практичний психолог із Черкас, учасник бойових дій Володимир Мамалига, завідувачка кафедри фундаментальної медицини Алевтина Рибалко, наголосили на актуальності проблем фізичної реабілітації та психологічної підтримки учасників бойових дій, враховуючи, що механізм надання психологічної допомоги військовим не налагоджений. У такій ситуації щоденник психологічного розвантаження «Все буде» є ефективним інструментом, який студенти-медики, реабілітологи та психологи разом з викладачами можуть опрацьовувати разом із захисниками під час практичних занять та волонтерської діяльності.

Практичним результатом проведеної конференції стала передача щоденників психологічної допомоги психологу групи кадрового забезпечення батальйону поліції особливого призначення ГУНП в Черкаський області Інні Колос.

На сайті видання «Нова Доба» розповіли про презентацію на базі Черкаського національного щоденника психологічного розвантаження «Все буде». 

– Ви знаєте, що під час війни на Черкащині знайшла прихисток велика кількість внутрішньопереміщених осіб. Три медичні кафедри об’єдналися, аби надати фахову допомогу жінкам, які вимушено залишили домівки. Зокрема, кафедра психіатрії Харківського медичного університету, кафедра акушерства і гінекології Ужгородського університету та кафедра фундаментальної медицини Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького. Спільними зусиллями ми створили посібник, що містить дихальні та інші техніки щодо подолання стресу і підвищеної тривожності, прості медичні рекомендації в напрямі профілактики виникнення гострої та загострень хронічної гінекологічної патології, корисні поради для вагітних жінок. Мета такого видання — аби кожна жінка, яка вимушено змінила місце проживання через обставини війни та стала гостею Черкащини, змогла самостійно їх виконати на етапі до звернення до лікарів та покращити чи стабілізувати свій стан перед консультацією з відповідними медичними фахівцями, — зазначила Ольга Палійчук.

З повною версією статті можна ознайомитися на сайті «Нова Доба»