На базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбувся дводенний тренінг для експертів з акредитації освітніх програм під егідою Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО).

Участь у тренінгу взяли  42 учасники із ЗВО Черкащини, Кіровоградщини, Полтавщини, яких відібрано як експертів з акредитації освітніх програм. 25 із них — науково-педагогічні працівники ЧНУ.

З аудиторією працювали тренери НАЗЯВО Наталія Шалімова та Денис Загірняк.

За словами одного із тренерів, ціль таких заходів — не контроль, а «робота над помилками», адаптація освітньої програми до побажань студентів.

На заході обговорили питання, якими зумовлена доцільність оновлення освітніх програм, важливість узгодження модернізації зі стейкхолдерами. Присутні дізналися, яка роль акредитаційних комісій у внутрішньому забезпеченні якості освіти. Також цікавилися, як проводити опитування студентів та якими методами можна підтверджувати факт такої події. Тренери поінформували присутніх і про особливості формування протоколів засідань кафедри та методооб’єднань. Експерти з акредитації ОС дізналися рекомендації проведення зустрічей з органами студентського самоврядування та стейкхолдерами.

— Два дні тривали навчання нової генерації експертів, під час якого тренери формували сучасні погляди на якість української освіти, нову ідеологію акредитації освітніх програм. Усі ми розуміємо необхідність підвищення якості вищої освіти, відповідно до ESG 2015 та внутрішніх критеріїв якості, тому було багато питань та активні диспути. Умотивовані, доброчесні, професійні агенти змін — саме такими бачить Національне агентство експертів з акредитації, оскільки незалежне оцінювання ставить на меті консультаційну допомогу для покращення якості освітніх програм, — зазначила учасниця тренінгу, директорка ННЦ «Інститут міжнародної освіти» Наталія Андрусяк.

Наприкінці тренінгу учасники заходу подякували керівництву ЧНУ за гарну організацію заходу.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького