У два з половиною рази за останній рік збільшилася кількість охочих навчатись на кафедрі військової підготовки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Про це у сюжеті розповідають журналісти «Суспільне Черкаси».

Практику та лекції перепрофілювали під стандарти НАТО, розповів в.о. завідувача кафедри Володимир Вареник.

Зі слів Володимира Володимировича, на навчання нині можуть потрапити не всіх охочі:

«На навчання за однією з двох військово-облікових спеціальностей можуть вступати громадяни України, які не досягли 40-річного віку, мають вищу освіту або здобувають її. Крім того, їх мають пропустити лікарі на військово-лікарських комісіях».

«Суспільне. Черкаси» побувало на одному з занять. Під час навчання курсанти в касках та бронежилетах імітували пересування мінним полем. Павло Богатиренко розповів, що тут важлива ще й фізична підготовка:

«Ці знання дуже корисні, але якщо ти фізично не підготовлений, то займатися якщо чесно, тяжко», — розповів студент Павло Богатиренко.

Також під час занять навчають поводитись зі зброєю. студент Олександр Супрун пройшов строкову службу та має досвід служби у ТрО.

«Не хотілося бути рядовим, трохи більше знаю, хочеться дізнатися ще більше і бути командиром», — зазначив він.

Разом із хлопцями навчається Тетяна Кушніренко. Вона має цивільну професію та, розповіла, через пару років бачить себе в ЗСУ:

«Я вважаю, що на полі бою всі рівні, що чоловіки, що жінки. Думаю, що це моє покликання, мені подобається це. Далі планую ставати на облік у нашому відділі ТЦК і призиватись».

Нині викладати дисципліни стало тяжче, адже половину фахівців мобілізували до лав ЗСУ, розповів викладач кафедри Андрій Соломаха. Сам він поєднує службу з лекторством, аби передати учням свій бойовий досвід:

«Вони ж будуть офіцерами і командуватимуть, як мінімум, взводом. У них у підпорядкуванні буде близько тридцяти людей, і вони повинні будуть дбати як про своє життя, так і про життя своїх підлеглих».

Окрім практики, для студентів читають лекції. Курсантка Єлизавета Допіра за фахом фармацевтка. Вчиться, аби допомагати військовим.

«Планую йти служити, допомагати нашим військовослужбовцям, надавати їм психологічну допомогу, тому що це зараз значно важливіше, ніж раніше», — пояснила вона.

Детальніше — у сюжеті:

 

Джерело: «Суспільне Черкаси»