В ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбувся науково-практичний семінар «Робота природоохоронця: стереотипи і практика». На запрошення кафедри біології, екології та агротехнологій знаний український природоохоронець Петро Тєстов прочитав лекцію та провів майстер-класи і тренінги для студентів 2-4 курсів та магістрів спеціальностей «Біологія» та «Екологія», викладачів, співробітників НПП «Холодний Яр».

Використовуючи власний багаторічний досвід, Петро Тєстов розповів про роботу в громадських екологічних організаціях, ситуацію в природоохоронній справі в Україні та країнах ЄС, сучасні європейські природоохоронні практики та можливості працевлаштування в сфері охорони довкілля.

На практичних заняттях учасники семінару набули навичок використання сервісів супутникового моніторингу в сфері охорони природи: пошуку пожеж, рубок та місць незаконних оранок.

Перевірити, як це працює в реальних умовах, студенти і природоохоронці змогли під час виїзного тренінгу в НПП «Холодний Яр».

— Учасники семінару обстежували луки в долині річки Тясмин та виявляли порушення екологічного законодавства щодо прибережних захисних смуг; оглядали лісові ділянки та вчилися розрізняти дерева, які підлягають (чи не підлягають) санітарній рубці; з’ясовували роль мертвої деревини в лісових екосистемах; визначали оселища Смарагдової мережі; використовували векторні і растрові карти в мобільних додатках, — зазначив проректор з наукової та інноваційної діяльності, еколог Олександр Спрягайло.

Нові знання і практичні навички, можливість застосувати їх в умовах, близьких до реальної професійної діяльності (і на додачу козацький куліш від НПП «Холодний Яр») – це те, що зробило науково-практичний семінар неординарною та значущою подією для всіх його учасників.

ННІ природничих та аграрних наук