Пропонуємо студентам, аспірантам та науковцям ЧНУ ім. Б. Хмельницького ознайомитися з добіркою актуальних міжнародних можливостей.

ННІ ЕКОНОМІКИ І ПРАВА

Програма стажування в Міжнародному валютному фонді

До уваги студентів спеціальності «Економіка» та аспірантів спеціальностей «Економіка» та «Право»!

Міжнародний валютний фонд оголошує набір на стажування в штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні, округ Колумбія, США. Це оплачуване стажування проводиться з червня по жовтень і триває від 10 до 12 тижнів. Під час стажування стажери ознайомляться безпосередньо з діяльністю МВФ, підвищать свою компетенцію, їхні шанси на працевлаштування, наприклад, у Програмі економістів МВФ, значно зростуть.

Хто може подати заявку:

Для економічного стажування тематика досліджень має бути присвячена грошово-кредитній та міжнародній економіці, державним фінансам, фінансовим ринкам, економіці чи суміжним галузям. Крім того, стажери повинні мати потужні аналітичні та математичні навички та чудово володіти письмовою та усною англійською мовою. Стажери, які здобувають ступінь PhD/кандидата наук, повинні:

  • бути зараховані до аспірантури (маєте повернутися до університету після проходження практики);
  • мати менше 32 років на початок програми стажування.

Стажери, які зараз здобувають ступінь магістра, повинні:

  • бути зараховані до університету на момент подання заявки;
  • мати менше 28 років на початок програми стажування.

Кандидати, які подають заявку на стажування в юридичний відділ, повинні:

  • отримати диплом магістра з юридичної спеціальності 1-2 роки тому;
  • мати менше 32 років на початок програми стажування.

Як подати заявку:

Кандидати, які мають економічну освіту, повинні подавати заявки через JobLink і, заповнивши всі поля у формі, обов’язково ввести 1800920 у поле під назвою «Номер роботи».

Студенти-юристи мають подавати заявки через JobLink, і, заповнивши всі поля у формі, обов’язково ввести 1800904 у поле під назвою «Номер роботи».

Дедлайн відсутній, програма постійно діюча.

Джерело: https://www.imf.org/en/About/Recruitment/working-at-the-imf/fund-internship-program

 

XVII Міжнародна літня школа медійного права

До уваги студентів-юристів та журналістів старших курсів!

Центр демократії та верховенства права запрошує до участі у Міжнародній літній школі медійного права. Навчальна програма присвяена питанням свободи слова та свободи інформації, регулюванню аудіовізуальних та онлайн медіа, протидії дезінформації, захисту приватності та іншим викликам, що постають перед сучасними медіа.

Цього року, зважаючи на карантинні обмеження, організатори прийняли рішення провести Школу в онлайн-форматі. Навчання буде проходити на платформі онлайн-конференцій Zoom.

Час та місце проведення: Україна, Київ, 14 – 29 червня 2021 року.

Формат навчання – онлайн.

Заняття будуть проводитись російською мовою. Окремі лекції будуть проводитися англійською мовою з синхронним перекладом.

Про міжнародну літню школу у 2021 році:

  • 14 днів інтенсивного навчання (понеділок-субота);
  • онлайн-формат – заняття на платформі онлайн-конференцій Z
  • 2-3 лекції на день з 10:00 до 13:00 або до 15:30;
  • 30 лекцій та практичних занять від українських та міжнародних експертів.

Програма школи у 2021 році складається з 3-х тематичних блоків:

Блок 1. Загальні стандарти щодо свободи вираження поглядів та практика Європейського суду з прав людини.

Блок 2. Правове регулювання медіа та журналістської діяльності, використання інформації як зброї та шляхи протидії дезінформації.

Блок 3. Виклики сьогодення для медіа: захист персональних даних, право на забуття та розвиток штучного інтелекту.

Цільова аудиторія Міжнародної літньої школи:

  • студенти-юристи старших курсів, які мають намір працювати у галузі медійного права;
  • представники медіа та журналісти, які пишуть на правову тематику.

Умови участі у Міжнародній літній школі:

  • Програма школи розрахована на інтенсивне навчання, по завершенні якого учасники отримають дипломи.
  • Учасники мають відвідувати всі заняття. У випадку відвідання менше 80% занять, такі учасники будуть відраховані.
  • Зверніть увагу, що під час усіх занять учасники повинні бути з увімкненою камерою.
  • Також, зважаючи на онлайн-формат проведення навчання, скасовується реєстраційний збір за участь у Літній школі.

Реєстрація для участі в школі:

Набір проводиться на конкурсній основі. Кількість місць обмежена.

Для участі у відборі необхідно заповнити онлайн-анкету: https://t1p.de/09kx

Дедлайн подачі заявки – 4 червня 2021 року 24:00 (GMT+3).

Про результати відбору організатори повідомлять кандидатам до 7 червня 2021 року.

Контактна інформація:

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., Ірина Кононова, менеджер освітніх проєктів ЦЕДЕМ

Джерело: https://www.prostir.ua/?grants=xvii-mizhnarodna-litnya-shkola-medijnoho-prava

 

Конкурс есе «Рóботи та МГП»

До уваги студентів, аспірантів та викладачів правових спеціальностей!

Міжнародний Комітет Червоного Хреста (далі – МКЧХ) оголошує конкурс есе на тему «Рóботи та МГП» азербайджанською, вірменською, казахською, киргизькою, російською, таджицькою, туркменською, узбецькою та українською мовами для всіх зацікавлених дослідників міжнародного гуманітарного права (МГП).

Впродовж декількох десятиліть держави та експерти дискутують про виклики від стрімкого розвитку військової техніки та використання технологій під час збройних конфліктів і як МГП відповідає на ці виклики. Щоб і надалі зміцнювати норми МГП, МКЧХ запрошує всіх зацікавлених до участі в конкурсі есе на тему «Рóботи та МГП».

Конкурс відкритий для всіх, незалежно від віку, професійного статусу або країни проживання, зокрема школярів, студентів, аспірантів, викладачів і фахівців-практиків.

Есе оцінюватимуться у кожній мовній секції окремо. У кожній секції будуть виокремлені номінації відповідно до категорій учасників.

Секція конкурсу українською мовою координується Делегацією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні в партнерстві з Центром міжнародного гуманітарного права і перехідного правосуддя.

Для участі в конкурсі необхідно надіслати есе та заявку відповідно до Регламенту конкурсу на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. до 30 червня 2021 року (включно). Участь в Конкурсі індивідуальна, колективні роботи не приймаються.

Детальніша інформація про конкурс, призи та вимоги до робіт: http://ua.icrc.org/wp-content/uploads/sites/98/2021/05/reglament_konkursa_esse_ukrainskiy.pdf

Джерело: http://ua.icrc.org/2021/05/12/regional-ihl-competition-2021/

 

 

ННІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТА ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

Навчальне стажування у ЦЕРН (Женева, Швейцарія)

До уваги студентів магістратури фізико-математичних спеціальностей!

Європейська організація з ядерних досліджень (CERN) запрошує талановитих студентів, які вже отримали ступінь бакалавра, пройти короткострокове стажування, безпосередньо пов’язане із науковими інтересами кандидатів. Тривалість стажування – від 1 до 6 місяців.

Фінансові умови: щомісячна стипендія у розмірі 1516 швейцарських франків. Медичне страхування та проживання у Женеві учасники організовують за власний рахунок.

Кінцевий термін подання заявок: жовтень 2021 року.

Пріоритетні галузі дослідження: прикладна фізика, обчислювальна техніка, математика, електроенергія, електроніка, машинобудування або цивільне будівництво, приладобудування, матеріалознавство, радіаційний захист, безпека та захист навколишнього середовища, геодезичні роботи, надвисокий вакуум. Обмежена кількість місць може бути доступна в адміністративних сферах: переклад, розширена секретарська робота, бухгалтерський облік, юридичні послуги, кадрові ресурси, бібліотечне співробітництво, логістика.

Детальна інформація про умови участі та вимоги до кандидатів доступна за посиланням: https://www.smartrecruiters.com/CERN/743999721326145-short-term-internship-2021

 

Премія «Для жінок у науці – 2021»

До уваги науковиць у сфері фізико-математичних наук!

ТОВ «ЛОРЕАЛЬ УКРАЇНА» у партнерстві з Національною академією наук України під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО оголошує конкурс на нагородження премією «Для жінок у науці» задля сприяння збільшенню кількості жінок, які професійно проводять наукові дослідження у галузі STEM (наука, технології, інжиніринг та математика) та заохочення за їхній внесок у розвиток української науки.

За результатами проведення конкурсу, трьом учасницям, яких журі визначить переможницями, буде присуджено премії відповідно до правил.

У конкурсі беруть участь жінки, які професійно проводять наукові дослідження у галузі STEM (STEM розшифровується як: наука, технології, інжиніринг та математика) на території України і відповідають таким умовам (надалі – Учасниця або Учасниці):

  • є громадянками України;
  • віком від 18 до 40 років на момент закінчення терміну подання заяв;
  • наявність наукового ступеня;
  • наявність публікацій у журналах, що індексуються в міжнародних наукометричних базах Scopus та/або Web of Science (більшість вагомих публікацій мають українську афіліацію);
  • cоціальна активність задля популяризації науки.

Кожна премія становить 150 000 (сто п’ятдесят тисяч) гривень, після відрахування обов’язкових платежів та зборів, та може бути використана переможницями на власний розсуд.

Для участі у конкурсі потенційні учасниці мають подавати заявки за встановленою формою через онлайн-платформу: www.www.forwomeninscience.in.ua з 1 квітня 2021 р. до 1 липня 2021 р. включно.

Заявки мають бути складені українською мовою та містити такі розділи у вказаному порядку:

  • заявка на участь у конкурсі за встановленою формою, що розміщена на ;
  • докладне резюме українською мовою, не більше 2-х сторінок;
  • копії документів, що підтверджують рівень освіти та науковий ступінь;
  • перелік найкращих наукових публікацій та патентів (10) із посиланнями із зазначенням кількості їх цитувань, імпакт-фактору журналу та власного внеску;
  • перелік отриманих міжнародних грантів, стипендій, премій, участь у міжнародних наукових заходах та міжнародному науковому співробітництві
  • мотиваційний лист (за наданою структурою);
  • інформація про соціальну активність задля популяризації науки.

Веб-сторінка премії: https://www.forwomeninscience.in.ua/

 

Гранти для викладачів на розробку технічних курсів

До уваги викладачів комп’ютерних та математичних дисциплін!

IT-компанія SoftServe оголосила про запуск програми для викладачів українських закладів вищої освіти, яка передбачає грошову та консалтингову винагороду.

Учасники отримають гранти за розробку та вдосконалення технічного курсу в рамках таких спеціальностей, як: прикладна математика, інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні науки та інформаційні технології, комп’ютерна інженерія, тощо.

Разом із фінансовим грантом у розмірі 2 000 доларів США, кожен з п’яти викладачів-переможців отримає консультації та супровід спеціалістів компанії SoftServe. Пропозиції учасників можуть включати плани розробки або вдосконалення окремих курсів. Серед обраних технологій можуть бути наступні: .NET Development, Automation Testing, C/C++ Development, DevOps, Java Development, Quality Assurance & Control, Database, WebUI Development, Ruby Development, Python Development та інші.

Найкращі пропозиції обиратимуться членами журі за участі викладачів та менторів ІТ-курсів SoftServe IT Academy, а також ІТ-інженерів компанії, що працюють з цими технологіями. Організатори очікують на високу регіональну активність і будуть раді підтримати університети з усієї країни.

Кінцевий термін подання: 30 липня 2021 р. (включно). Заявку потрібно надіслати на пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Переможців буде оголошено у вересні цього року.

Контактна особа у разі питань – Ольга Нагорнюк, Talent Accelerating Programs Manager, Education and Innovation в SoftServe IT Academy, за номером +380964365634 або Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Джерело: https://www.0372.ua/news/3023970/dvi-tisaci-dolariv-na-rozrobku-tehnicnih-kursiv-dla-vikladaciv-universitetiv-ak-otrimati-grant

 

 

ННІ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН, ІСТОРІЇ ТА ФІЛОСОФІЇ

Гранти на проведення досліджень в архівах Європейського Союзу

До уваги студентів магістратури, аспірантів та науковців у сферах права, історії, політології, економіки та інших суспільних і гуманітарних наук!

Міжнародний Вишеградський Фонд спільно з Європейським університетом у Флоренції надають гранти на проведення досліджень в архівах ЄС.

Це можливість попрацювати з матеріалами Історичних архівів ЄС (HAEU) для українських науковців, що цікавляться питаннями євроінтеграції. Учасники отримають 5 000 євро на дослідження з права, історії, політології, економіки, соціології або будь-якої іншої гуманітарної чи соціальної дисципліни.

Залежно від карантинних обмежень, грантоотримувачі працюватимуть безпосередньо в архіві у Флоренції або користуватимуться оцифрованими матеріалами. За результатами дослідження потрібно буде підготувати наукову публікацію.

Подаватися можуть всі охочі, які:

  • навчаються в магістратурі, аспірантурі або докторантурі;
  • закінчили магістратуру, аспірантуру або докторантуру не раніше 10 років тому і зараз працюють в університеті або науково-дослідній установі.

Для подання грантової заявки підготуйте пакет документів англійською або французькою мовами і надішліть на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Дедлайн: 31 жовтня 2021 року.

Детальніше про програму: https://houseofeurope.org.ua/opportunity/181

 

Стажування в Німецькому інституті з міжнародних та безпекових питань

До уваги студентів магістратури спеціальності «Політологія» та суміжних соціальних наук (економіка, право, державна служба та інші)!

Німецький інститут з міжнародних та безпекових питань (SWP) запрошує студентів на стажування до Німеччини. Стажери повинні дуже добре володіти англійською (письмовою та розмовною). Стажери SWP отримують 300 євро на місяць. Винятки можливі лише тоді, коли стажування вже фінансується іншою державною або приватною організацією. Стажування триває 3 місяці.

Вимоги до учасників:

  • наявність диплому бакалавра та навчання в магістратурі;
  • високий рівень володіння англійською мовою (розмовною та письмовою);
  • навички володіння цифровими технологіями (Word, Excel, веб-браузери);
  • чітке розуміння того, чого ви бажаєте досягти під час стажування;
  • інтерес до сфери політики та комунікацій;
  • відповідальність, амбітність, готовність до колективної роботи та соціальні навички.

Термін подачі заявок на стажування: 30 червня 2021 року.

Детальніша інформація про умови відбору та участі у програмі доступна за посиланням: https://www.swp-berlin.org/en/about-swp/jobs-internships/internships/

 

Літня школа з публічної історії у Вроцлавському університеті

До уваги аспірантів спеціальності «Історія»!

Вроцлавський університет запрошує до участі у літній онлайн-школі з публічної історії.

Якщо Вас цікавить, як представлена історія в публічній сфері, літня школа у Польщі дасть вам можливість розширити свої інтереси та збагатити свій досвід! Під час літньої школи Ви прослухаєте лекції, семінари, візьмете участь у дискусіях щодо методології та конкретних кейсів, які викладають фахівці історичного інституту Вроцлавського університету. Будуть запрошені гості з інших університетів, а також відбуватимуться презентації індивідуальних та спільних науково-дослідних проектів. Літня школа буде відбуватися онлайн 7-11 червня 2021 року.

Хто може взяти участь у літній школі?

Участь у школі з публічної історії можуть взяти випускники університетів, аспіранти, а також та молодь, яка не має академічної приналежності, але бере участь у цікавих проектах з публічної історії. Необхідно подавати свої заявки англійською мовою.

Дедлайн: 6 червня 2021 року.

Детальніше: https://publichistorysummerschool.wordpress.com/

 

XXXI Східна літня школа

До уваги аспірантів та молодих науковців у сфері історичних наук!

Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету оголошує набір на XXXI Східну літню школу, яка триватиме 1–21 липня 2021 р.

Умови участі:

XXXI Східна літня школа відбудеться 1–21 липня у Варшаві.

Школа проводиться для слухачів із країн Східної та Центральної Європи, Балкан, Центральної Азії та Кавказу. Мета – можливість ознайомлення з новітніми досягненнями в гуманітаристиці, знайомство з польськими колегами, оцінка ресурсів польських архівів і бібліотек. Школа не надає можливості для самостійної дослідницької діяльності, а тільки готує слухачів до майбутнього тривалішого навчального візиту в Польщі.

Учасниками школи можуть бути випускники ЗВО, які проводять власні наукові дослідження і не досягли 35 років.

Кандидати повинні володіти двома мовами школи, якими проходитимуть лекції, польською та англійською, на рівні, достатньому для розуміння занять та участі в них.

Перевага надаватиметься кандидатам, які вивчають історію та сучасність Східної Європи, особливо XIX–XXI ст., а також період краху комунізму і трансформації країн регіону.

Програма XXXI Східної літньої школи складається із циклу лекцій та навчальних екскурсій, а також включає презентації інституцій, архівів і наукових бібліотек. Слухачі, які виконають усі визначені програмою вимоги, 21 липня 2021 р. отримають диплом Східної літньої школи.

Кандидати, які дотримаються основних умов повноцінної участі, можуть подавати заявку на фінансування, щоб покрити повністю або частково (залежно від країни походження) вартість перебування в школі (готель, харчування, лекції, матеріали, навчальні тури).

Кандидатам необхідно надіслати на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. такі документи:

– заповнена анкета школи (можна завантажити тут);

– заявка про прийняття з описом робіт і наукових інтересів, а також темою дослідницької роботи;

– резюме (curriculum vitae) з фотографією;

– перелік всіх наукових публікацій;

– два відгуки дослідників проблематики, якою займається кандидат (якщо це можливо, то один із Польщі);

– копія диплома про вищу освіту.

Термін надсилання комплекту документів закінчується 20 травня 2021 р.

Будуть розглядатися тільки заявки з повним комплектом документів. Заявку та анкету необхідно подавати польською мовою, а резюме – англійською.

Кандидати, які пройшли відбір до школи, отримають офіційне персональне запрошення, видане Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету, орієнтовно 30 травня 2021 р., про що будуть повідомлені польські консульства.

Джерело: studium.uw.edu.pl

 

Літня школа зі студій Голокосту в Україні

До уваги студентів магістратури, аспірантів та науковців!

Центр перспективних досліджень Голокосту імені Джека, Джозефа і Мортона Менделів Меморіального музею Голокосту США у співпраці з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Українським центром вивчення історії Голокосту оголошують про проведення онлайн програми для осіб, зацікавлених у дослідженні та викладанні університетських курсів з єврейської історії та студій Голокосту в Україні. 

У рамках програми обговорюватимуться різноманітні теми, пов’язані з подіями Другої світової війни та історією Голокосту в Україні: колаборація, порятунок, стратегії виживання, щоденне життя євреїв в окупації, гендер, травма та її вияви у післявоєнних свідченнях, літературних творах, поезії, Голокост та геноцид ромів тощо. Щоденні сесії триватимуть не більше трьох годин, включно з перервою, і складатимуться із презентацій провідних експертів Голокосту та їх обговорення. В рамках програми також обговорюватимуться джерела, навчальні програми та методика викладання курсів. У зв'язку з пандемією коронавірусу цьогорічна програма проходитиме на платформі ZOOM.

Участь у літній школі можуть брати університетські викладачі (асистенти та доценти), дослідники (аспіранти та магістри), які працюють або навчаються в університетах України (IV рівень акредитації). До розгляду прийматимуться подання від тих, хто планує займатися науковою роботою або вже професійно досліджує єврейську історію та історію Голокосту, а також від тих, у кого відмінні наукові інтереси, але вони зацікавлені у розробці та викладанні відповідних університетських курсів.

Літня школа зі студій Голокосту в Україні є міждисциплінарною програмою. Заявки розглядатимуться від осіб, які працюють у гуманітарних дисциплінах, таких як антропологія, археологія, історія мистецтва, географія, історія, кінознавство, юдаїка, правознавство, література, філософія, політологія, релігієзнавство, соціологія тощо.

Час проведення: 5–12 липня 2021 року, онлайн.

Заявки надсилайте до 31 травня 2021 року на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. (Наталя Лазар, програмна менеджерка Ініціативи з вивчення спільної українсько-єврейської історії та історії Голокосту в Україні). З додатковими запитаннями звертайтеся за вказаною електронною адресою. Про результати конкурсного відбору учасникам буде повідомлено до 10 червня 2021 року.

Заявка складається із таких документів:

1) СV (2 сторінки). Обов’язково вкажіть освіту, науковий ступінь, тему дослідження, місце роботи, перелік курсів, які викладаєте, список публікацій (за наявності). Також зазначте контакти принаймні двох колег, які за потреби можуть надати Вам рекомендації.

2) Мотиваційний лист, в якому обґрунтуйте Ваші дослідницькі та викладацькі інтереси та поясність, як участь у програмі допоможе у Вашій професійній діяльності (не більше 2 сторінок).

По завершенні тижневого курсу учасники програми отримають сертифікати.

Робочими мовами школи є англійська та українська.

Джерело: https://www.ushmm.org/uk/holocaust-studies-summer-program-ukraine

 

 

ННІ ПРИРОДНИЧИХ І АГРАРНИХ НАУК

Стипендії фонду Мацумае на стажування в Японії

До уваги науковців у сфері природничих наук!

Триває прийом заявок на участь у стипендіальній програмі міжнародного Фонду Мацумае (Японія)

Хто може взяти участь у програмі?

До конкурсного відбору допускаються особи, що відповідають таким вимогам:

  • мають науковий ступінь PhD (кандидата наук);
  • мають вік не більше 49 років на час подання заявки;
  • займаються дослідженнями в галузі природничих наук, машинобудування або медицини;
  • добре володіють японською або англійською мовами;
  • не мають досвіду довгострокового перебування в Японії;
  • є працевлаштованими у країнах свого громадянства та зобов’язуються повернутися до своїх країн після завершення стажування.

Яку підтримку буде надано учасникам програми?

Учасники програми отримуватимуть по 220 тис. єн щомісяця протягом свого стажування (залежно від потреби та обсягів досліджень, стажування можуть тривати від 3 до 6 місяців у період між квітнем 2022 – березнем 2023 р.), 120 тис. єн на первинні витрати відразу після прибуття до Японії, квитки на переліт в обидва боки між місцем проживання учасника та Токіо, а також безкоштовне медичне та особисте страхування. Щороку стипендії призначаються приблизно 20 учасникам.

Де можна проходити стажування?

Учасник може самостійно обрати японську установу, де реалізуватиме свій дослідницький проєкт. Такою установою може бути університет або інший заклад вищої освіти, науково-дослідницький інститут, приватна наукова установа тощо. Обов’язковою умовою участі у програмі є отримання від відповідальних представників обраної установи згоди щодо прийняття кандидата на стажування перед поданням заявки.

Як взяти участь у програмі?

Щоб подати заявку на участь, необхідно надіслати пакет відповідних документів поштовим відправленням на адресу: The Matsumae International Foundation 4-14-46, Kamiogi, Suginami-ku, Tokyo, 167-0043 JAPAN. Усі документи подаються англійською мовою. Документи мають бути надруковані (а не написані від руки) на папері формату А4 та не повинні бути скріплені між собою. До пакету входять такі документи:

  1. заповнена форма заявки на участь у програмі (форму можна завантажити за посиланням);

  2. детальний опис та план дослідницького проєкту (попередньо затверджений майбутнім науковим керівником у Японії);

  3. копія найбільш значущої публікації кандидата (з авторефератом англійською, якщо публікація написана іншою мовою);

  4. резюме кандидата (Curriculum Vitae), яке має містити повний перелік публікацій, із зазначенням місця та дати видання, співавторів, кількості сторінок тощо (назву публікації, що подається як документ №3, потрібно виділити у списку червоним кольором);

  5. рекомендаційний лист від працедавця кандидата, надрукований на офіційному бланку установи (лист повинен містити інформацію про наукові досягнення та академічні здібності кандидата, а також підтверджувати можливість надання йому/їй відпустки на період стажування);

  6. копії усіх дипломів про вищу освіту (дипломи бакалавра, магістра та кандидата наук) із перекладами англійською. Кожна копія має бути засвідчена закладом, що видав диплом, або установою, де працевлаштований кандидат;

  7. лист-запрошення від японської установи, що готова прийняти кандидата на стажування, із підписом майбутнього наукового керівника. Лист повинен бути надрукований на офіційному бланку установи та містити зокрема таку інформацію: підтвердження періоду стажування; підтвердження теми та змісту дослідницького проєкту; підтвердження наявності у японській установі відповідних умов для проведення досліджень; підтвердження домовленості щодо місця проживання кандидата на час стажування.

Коли закінчується термін подання заявок?

Заявки приймаються поштовим відправленням до 30 червня 2021 року. Результати конкурсу будуть оголошені на сторінці Фонду в Інтернеті у грудні 2021 р.

Детальніше: http://www.mif-japan.org/fellowship/announcement/?hl=en

 

 

ННІ УКРАЇНСЬКОЇ ФІЛОЛОГІЇ ТА СОЦІАЛЬНИХ КОМУНІКАЦІЙ

Fulbright Foreign Language Teaching Assistant (FLTA) Program

До уваги викладачів у галузях української філології, журналістики та комунікацій!

Програма ім. Фулбрайта запрошує пройти стажування з викладання української мови (асистенція американським викладачам) в університетах/ коледжах США. У конкурсі можуть брати участь викладачі-початківці та молоді фахівці віком до 30 років, які спеціалізуються з лінгвістики, української літератури, перекладацьких студій, комунікацій, журналістики, американських студій, викладання англійської мови.

Тривалість стажування: 9 місяців.

Вимоги до кандидатів:

  • мати українське громадянство та проживати в Україні на час проведення конкурсу (упродовж усіх етапів конкурсного відбору й до моменту прийняття та остаточного ухвалення рішення щодо участі у Програмі);
  • мати щонайменше диплом бакалавра на час призначення стипендії - липень наступного року;
  • вільно володіти англійською мовою;
  • закордонний паспорт, дійсний щонайменше до 31 грудня 2022 року;
  • повернутись в Україну на 2 роки по завершенні терміну гранту відповідно до вимог візи J-1, що її отримують учасники програм обмінів.

Дедлайн: 1 червня 2021 року.

Детальніше: http://www.fulbright.org.ua/uk/pages/20/FLTA.html

 

ФОТІУС

Міжнародний конкурс Imagine Cup Junior від Microsoft

До уваги студентів комп’ютерних наук!

Ви маєте можливість взяти участь у міжнародному конкурсі, присвяченому штучному інтелекту та використанню технологій для вирішення глобальних проблем людства Imagine Cup Junior.

Вік учасників: 13-18 років.

Зареєструватися на конкурс можна за посиланням.

Для участі у програмі керівнику (викладачу, куратору або батькам) необхідно надіслати заявку з описом проекту, створеного командою від одного до шести осіб.

Команди повинні створити концепцію з використанням технологій Microsoft згідно зі встановленою тематикою.

З листопада 2021 року учасники матимуть доступ до вебінарів та онлайн-хакатонів із розробки штучного інтелекту, зокрема «Вступ до ШІ та машинного навчання», «Застосування в реальному житті: Як ШІ вже змінює ваше життя».

Ці знання з учні зможуть використати у майбутньому. Реєстрація доступна за посиланням.

Приз: 10 переможців з найкращими проектами отримають кубок Imagine Cup Junior та доступ до наставницької онлайн-сесії з віцепрезидентом Microsoft.

Контакти:

Ольга Глебова, Communications Specialist, (066) 144 13 19, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Роман Меліхов, зовнішня прес-служба, (066) 113 46 61, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Детальніше: https://imaginecup.microsoft.com/en-us/junior

 

 

ДЛЯ ВСІХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ

Дослідницька програма ім. Георга Форстера

До уваги науковців та викладачів!

Фонд Олександра фон Гумбольдта реалізує програму ім. Георга Форстера, завдяки якій іноземні науковці можуть працювати над власними дослідженнями в установах Німеччини протягом 6 – 24 місяців.

Спеціальності: всі галузі.

Рівень: проведення досліджень.

Розмір гранту:

  • стипендія в розмірі 2 670 EUR на місяць (для молодих дослідників), 3 170 EUR на місяць (для досвідчених науковців);
  • додаткова фінансова підтримка для членів родини.

Вимоги:

  • наявність наукового ступеня кандидата наук;
  • публікації у зарубіжних журналах;
  • вибір релевантного, актуального проєкту;
  • знання німецької мови, якщо це необхідно для успішної реалізації наукового проєкту;
  • згода приймаючої німецької установи на менторство над аплікантом;
  • рекомендація;
  • підтвердження проживання в одній з країн, громадяни яких можуть брати участь у програмі.

Дедлайн відсутній, програма діє постійно. Засідання відбіркової комісії проводяться тричі на рік – у лютому, червні та жовтні.

Джерело: https://www.humboldt-foundation.de/en/apply/sponsorship-programmes/georg-forster-research-fellowship

 

Конкурс українсько-словацьких наукових проєктів

До уваги науковців та викладачів!

З 19 квітня до 21 червня 2021 року Міністерство освіти і науки України, Міністерство освіти, науки, досліджень та спорту Словацької Республіки та Словацьке агентство з досліджень та розвитку оголошують конкурс спільних українсько-словацьких науково-дослідних проєктів для реалізації у 2022‑2023 рр.

Проєктні пропозиції приймаються з усіх галузей досліджень та розробок із обов’язковим зазначенням пріоритетного напряму у формі заявки.

У конкурсі можуть брати участь:

  • з української сторони: будь-які науково-дослідні групи закладів вищої освіти, наукових установ, підприємств, в статуті яких зазначається діяльність з проведення наукових досліджень;
  • зі словацької сторони: юридичні особи та фізичні особи-підприємці без обмеження їх членства у секторі досліджень та розробок.

Етапи відбору:

  • перевірка документів на відповідність вимогам конкурсу;
  • передача заявок на наукову експертизу;
  • проведення наукових експертиз паралельно в обох країнах;
  • ранжування переліку проєктів за результатами наукових експертиз обох сторін;
  • відбір та затвердження десяти науково-дослідних проєктів для фінансування на засіданні Спільного українсько-словацького Комітету.

Хронологія конкурсу:

  • 19 квітня – відкриття конкурсу;
  • 21 червня – закриття конкурсу;
  • листопад (орієнтовно) – оголошення результатів;
  • березень 2022 року (орієнтовно) – укладання договорів на фінансування проєкту.

Критерії оцінювання проєкту:

  • наукова відповідність, якість та оригінальність проєкту;
  • можливість проведення спільних досліджень і адекватність наукового методу і підходу;
  • здатність і компетентність тимчасових наукових колективів втілити проєкт у життя;
  • досвід участі у міжнародних проєктах і майбутній розвиток міжнародного співробітництва;
  • якість інфраструктури установ, що беруть участь у проєкті;
  • участь у проєкті молодих науковців (віком до 35 років);
  • можливості практичного використання результатів проєкту.

Інтелектуальна власність:

Науковці з українського боку, зокрема керівники проєктів, мають вжити усіх необхідних заходів для захисту науково-технічних та промислових цінностей, які їм належать, а також прав інтелектуальної власності. Головна увага приділятиметься тому, щоб у межах співробітництва не відбулося незапланованої передачі українських технологій іншим країнам.

Фінансування:

Проєктна пропозиція має бути розрахована на 2 роки. Фінансування виділяється на кожен рік окремо. З виконавцями щороку укладають відповідні договори на виконання проєктів. Рішення про продовження фінансування наступного року приймається після розгляду звіту за попередній рік роботи.

Міністерство фінансує витрати українських науковців під час візиту до Словацької Республіки, а саме: витрати на проїзд, проживання, добові, візу за необхідності та медичне страхування (сума добових витрат та гранична сума витрат на найм житлового приміщення за добу розраховуються відповідно до Постанови КМУ від 02.02.2011 №98).

Фінансова підтримка включає також заробітну плату українських учасників науково-дослідного проєкту. Крім того, договором на виконання (передачу) науково-дослідних робіт між МОН та установою-виконавцем проєкту передбачаються статті витрат на закупку матеріалів та на накладні витрати для підтримки організації, де виконується науково-дослідний проєкт.

Візити словацьких колег забезпечуються за рахунок словацької сторони.

Джерело: https://mon.gov.ua/ua/news/ogolosheno-konkurs-spilnih-ukrayinsko-slovackih-naukovo-doslidnih-proyektiv-dlya-realizaciyi-u-2022-2023-rr

 

Стажування в Польщі за програмою ім. Станіслава Уляма

До уваги науковців та викладачів!

Польське національне агентство з питань академічного обміну (Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej / NAWA) запрошує до участі у Програмі наукового стажування ім. Станіслава Уляма. Мета Програми полягає у наданні допомоги дослідникам з-за кордону у розвитку їхньої професійної діяльності шляхом активізації міжнародної академічної мобільності та встановлення співпраці з закладами вищої освіти та науковими установами Республіки Польщі, що сприятиме їхній інтернаціоналізації.

Тривалість: від 6 до 24 місяців.

У межах програми можливі візити, метою яких є:

  • проходження стажування;
  • проведення наукових досліджень, зокрема у співпраці з польськими науковцями або дослідницькими групами;
  • отримання матеріалів для наукових досліджень або наукової публікації;
  • проведення дидактичних занять у приймаючому закладі.

Вимоги до кандидатів:

1. є науковцем з науковим ступенем мінімум кандидата наук, здобутим в іншій країні, ніж Польща;

2. працює в закладі вищої освіти або науковому підрозділі за межами Польщі;

3. впродовж останніх 3 років перед днем закінчення набору на Програму не працював, не навчався в Польщі, а також не перебував в Польщі безперервно довше ніж 3 місяці;

4. має запрошення від приймаючої інституції, яка належить до польської системи науки та вищої освіти;

5. має мінімум 3 досягнення (не раніше 2016 року), серед яких:

а) публікація в якості головного автора у журналах, розміщених в одній з міжнародних баз даних: Scopus, Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index, або

б) рецензована наукова монографія, або

в) публікація в рецензованих матеріалах з міжнародної конференції, включеної до The Computing Research and Education Association of Australasia (CORE), індексованих в міжнародній базі даних DBLP Computer Science Bibliography, або

г) публікація в рецензованих матеріалах з міжнародної конференції, індексованих в базі Web of Science Core або Scopus;

ґ) для представників наук про мистецтво – підтвердження виконання презентації своїх робіт в зарубіжній установі або академічному осередку або отримання відзнаки в міжнародному конкурсі.

Заявник може представити як 3 одинакові досягнення у рамках цього самого пункту (а, б, в, г або ґ), так і 3 різні досягнення з вказаних.

Умови стипендії: 10 000 злотих/міс., покриття витрат організації подорожей. Квота стипендії може бути збільшена, якщо з науковцем під час стажування в Польщі перебуватимуть члени його найближчої родини.

Дедлайн: 15 червня 2021 року о 16:00 за київським часом.

Детальніше: https://nawa.gov.pl/naukowcy/program-imulama/ogloszenie

 

Літня школа Viadrinicum 2021

До уваги студентів, аспірантів та науковців!

Європейський університет Віадрина у Франкфурті-на-Одері запрошує до участі у щорічній літній школі Viadrinicum, присвяченій країнам Східного партнерства та широкому контексту країн Центральної та Східної Європи. Цьогорічний захід пройде у форматі міжгалузевої DigitalLab, яка має на меті дослідити соціальні та політичні виміри цифрової трансформації з різних теоретичних та методологічних перспектив.

Літня школа Viadrinicum 2021 відбудеться:

  • коли: 16 – 29 серпня 2021 року;
  • де: Франкфурт-на-Одері / онлайн.

Залежно від епідеміологічної ситуації школа буде проходити в гібридному форматі або повністю онлайн.

Заявки на участь у школі можуть надсилати:

  • студенти, кандидати наук, активісти громадських організацій або митці віком до 35 років з будь-якої країни світу;
  • заявники, які щиро зацікавлені в міжгалузевих та міждисциплінарних підходах до теми діджиталізації;
  • заявники, які володіють англійською мовою, достатньою для активної участі в дискусіях.

Подати заявку: https://t1p.de/iorb

Дедлайн: 31 травня 2021 року.

Попередню програму та додаткову інформацію можна знайти на веб-сайті www.viadrinicum.blog.