Зустріч провідних фахівців Інституту археології Національної академії наук України та колективу викладачів, студентів ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, присвячена Дню науки та 100-річчю ЧНУ ім. Б. Хмельницького, пройшла 20 травня.

До університету завітали наукові співробітники відділу ранніх слов'ян Інституту археології — Юрій Башкатов та Андрій Скиба, а також членкиня Спілки археологів України, наукова співробітниця Черкаського обласного краєзнавчого музею Тамара Кургіна-Коваленко, які презентували результати останніх досліджень археологічних об'єктів Черкащини. 

Модератором зустрічі виступив Анатолій Морозов, завідувач кафедри археології та спеціальних історичних дисциплін ЧНУ.

З вітальним словом розпочав захід проректор з наукової та інноваційної роботи Сергій Корновенко. Він розповів про основні напрями археологічних досліджень в університеті, які тривають вже близько 30 років, власний досвід участі в експедиціях, а також перспективи подальшого вивчення археологічного минулого Черкащини.

Анатолій Морозов акцентував увагу присутніх на історико-культурному потенціалі Черкащини, поділився спогадами про перші польові сезони за участю інституту, а також — внеску Олега Приходнюка (одного з провідних дослідників Пастирського городища) у розвиток експедиційної діяльності тодішнього факультету.

Юрій Башкатов презентував попередні результати дослідження одного з найбільш сенсаційних об'єктів, виявлених останнім часом на Черкащині — пізньозарубинецького поселення та могильника біля с. Івківці. Науковець розкрив унікальність Івковецького комплексу, який претендує на виділення в окремий тип пізньозарубинецьких пам'яток.

Варто зазначити, що студенти ННІ вже четвертий рік поспіль беруть участь у розкопках цього комплексу, тому з особливою чуйністю та увагою прослухали узагальнену інтерпретацію пам'ятки від керівника експедиції.

Андрій Скиба проінформував присутніх про справжній археологічний феномен на перетині культур — Пастирське городище. Він окреслив історію вивчення об'єкту, яка бере відлік ще з кінця ХІХ століття, основні дискусійні питання, пов'язані з  функціонуванням городища, та перспективи його подальшого дослідження. До речі, цього року частина студентів інституту вперше проходитиме археологічну практику у складі Пастирської експедиції Андрія Скиби.

Тамара Кургіна-Коваленко у своєму виступі розповіла про чинну волонтерську програму з вивчення Пастирського городища, його туристичну привабливість. Вона запросила не лише практикантів, але й усіх охочих студентів приєднатися до цьогорічних досліджень на Пастирському.

На завершення зустрічі Наталія Земзюліна подякувала науковцям за інформативні, цікаві виступи та багаторічну співпрацю, а також обговорила можливості розширення співробітництва з ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.

Олена Абразумова, старший викладач кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки