Круглий стіл в онлайн-форматі «На шляху до об’єднаної Європи», присвячений 70-річчю початку європейської економічної інтеграції, відбувся на базі ННІ міжнародних відносин, історії та філософії 20 травня.

Окрім студентів і викладачів ЧНУ ім. Б. Хмельницького, на запрошення студентського наукового товариства інституту в роботі круглого столу взяли участь студенти і викладачі Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Уманського державного педагогічного університету ім. П. Тичини, Чорноморського національного університету ім. П. Могили. Понад 40 учасників зібрала зустріч.

Від колективу ННІ студентів з науковим заходом привітав професор Анатолій Чабан. З вітальним словом і доповіддю про культурну дипломатію, як інструмент у сфері міжкультурної комунікації (на прикладі діяльності Посольства України в Республіці Польща) виступила директорка інституту, професорка Наталія Земзюліна.

Студенти і викладачі обговорили питання формування ідеї об’єднаної Європи (А. Косов), діяльність на шляху до євроінтеграції Робера Шумана (Т. Макаренко), Жана Монне,  Поля-Анрі Спаака (І. Опарін), Альчіде де Гаспері (М. Богун), Конрада Аденауера (В. Соколов), утворення одного із перших європейських інтеграційних об’єднань — Європейського співтовариства вугілля і сталі (А. Верещака), про погляди Маргарет Тетчер на євроінтеграцію (І. Марущак) та ін. 

Жваве обговорення викликало проблемні питання з історії розширення і діяльності структур Євросоюзу: «Європейська інтеграція Іспанії як шлях встановлення демократичних інституцій в країні» (І. Фечко), «Загальна характеристика Європейської політики сусідства» (Б. Горбатюк), «Основні напрямки еволюції інституціональної системи ЄС на поч. ХХІ ст.» (В. Зацепіло), «Європейський економічний простір і принцип чотирьох свобод ЄС» (М. Викович).

Модератор зустрічі Олександр Овчаренко звернув увагу на наявність наукового підручника  викладачів інституту (О. Овчаренка, О. Сухушиної, Н. Земзюліної) «Історія європейської інтеграції». Підручник був виданий у лютому 2021 року і, на думку авторів, може стати фаховою допомогою студентам України, які вивчають і цікавляться історією Євросоюзу.

У частині обговорення доповідей і коментарях до Круглого столу студенти Київського національного університету ім. Т. Шевченка висловили подяку за запрошення до участі і висловили бажання зробити формат зустрічі на тему «На шляху до об’єднаної Європи» постійною, де можна розглядати вже більш проблемні питання означеної сфери.

 

Олександр Овчаренко, доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин