Цьогоріч до Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького вступили 2350 першокурсників.

Вони дуже різні — за віком і вподобаннями.

Це переважно випускники закладів загальної середньої освіти, вони гарно навчалися та мають досить високий бал НМТ. Але передовсім це першокурсники воєнного часу. Серед них є військовослужбовці та ті, чиї батьки воюють за незалежність України.

Є студенти, які залишили свій дім через окупантів, а є ті, хто навіть в окупації прагне здобути вищу освіту в українському ЗВО.

Університетське середовище є соціально спрямованим та інклюзивним — серед життєрадісної й оптимістичної молоді чимало дітей-сиріт, дітей з інвалідністю. Їх підтримують та залучають до університетського життя.

Усіх першокурсників ЧНУ поєднує те, що в епіцентрі геополітичних подій вони будують свою долю, планують своє майбутнє та заряджають всіх оптимізмом.

Відділ інформації та зв’язків із громадськістю ЧНУ знайомить з нашими першокурсниками у межах різноформатного проєкту «Хто ти, першокурснику 2023». Читайте їхні історії на сайті та у соцмережах, дивіться світлини з їхньої посвяти на фотовиставці в НК № 1.

Стефан Озарко, щоб вступити до ЧНУ, виїхав із тимчасово окупованої території. Нині він студент 1 курсу ННІ природничих та аграрних наук, здобуває спеціальність «Хімія».

Загалом же цьогоріч інститут набрав 150 осіб.

Трохи про себе: Школу закінчив у одному з сіл Херсонської області.  Любив грати у шахи, часто грав із татом. Був учасником шкільних шахових турнірів. Цікавився психологією, багато на цю тему читав і розмірковував. У Черкасах тривалий  час, лікувався тут в онкологічному диспансері, переніс складну операцію. Лікуюся і зараз.  

Про те, що відбувається у рідному селі, згадувати не хочеться. Друзі кажуть, що зараз там ще гірше, ніж тоді, коли ще був я.  Мій дім наразі ще цілий, але там гаряче. Мої рідні і односельці переживають зараз бойові дії в регіоні,  і наслідки затоплення Каховської ГЕС. Війна робить із нас патріотів, але нічого хорошого в ній нема…

Крім Черкас, ніякого міста для отримання вищої освіти і не розглядав. Я тут освоївся.  Місто чисте і затишне. Влітку 2023 року приїхав сюди, аби вступити до університету.

Чому обрав саме Черкаський національний?

Університет шукав в інтернеті. ЧНУ мене повністю влаштовував. Тут мене проконсультували і допомогли зі вступом. Отримав бюджетне місце. Щоправда, мені більше подобається спеціальність «психологія». Тому вчитися на хіміка важкувато…

Про майбутню спеціальність:

Поки що не уявляю себе хіміком, однак знаю, що це затребувана спеціальність. Буду навчатися, а далі життя покаже

Читайте і дивіться про Стефана більше:

—  у сюжеті «Подробиць» на «ІНТЕРІ»

у матеріалі журналістів 18000

 

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького