Директор ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Максим Гаврилюк прокоментував журналістам «Про все», як вплине зниження рівня води на фауну водосховища та чому його не наповнюють незадовго до можливих ворожих обстрілів та блекаутів.

Про те, що у Кременчуцькому водосховищі на Дніпрі біля Черкас зафіксовано найнижчий за 26 років рівень води, у Фейсбуці повідомив директор Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

— Продовжується зниження рівня води у Кременчуцькому водосховищі. На ранок 6 листопада біля Черкас він становив 78,81 мБС, (мінімальна проєктна відмітка водозаборів, — ред.) що на 95 cм нижче минулорічного значення. Це найнижчий рівень води на цей час за останні 26 років спостережень, — розповідає Віталій Постригань.

Науковець ЧНУ Максим Гаврилюк переконаний, що для «жителів» водосховища це може стати проблемою.

— Кременчуцьке водосховище повністю залежить від регулювання стоку води, — говорить експерт. — Тому це питання не до мене і не метеорологів, адже це не є природним процесом. Водночас таке зниження рівня потенційно може становити небезпеку для фауни. Коли виникне льодостав, вода може промерзнути на всю глибину і задавить рибу та інших тварин. Також збільшується небезпека задухи риби у зимовий період. А для птахів, зокрема і рибоїдних, це навіть добре. Загалом, катастрофи для водосховища не буде. У природі так: що для одних погано, для інших — добре.

Водночас фахівець вважає, що зниження рівня води є нелогічним перед можливими ворожими обстрілами об'єктів енергетики. За його словами, було б правильніше, якби тривало накопичення резервів води, аби потім ГЕС могли інтенсивно працювати.

Повну версію статті читайте на сайті «Про все»