Викладачки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького доцентка Наталія Сливка та професорка Галина Луценко у межах спільного з Відземським університетом прикладних наук проєкту Erasmus+, взяли участь у Міжнародному тижні 2023 «Майбутній університет. Об’єднуючи регіони».

Захід проходив з 15 по 19 травня 2023 року у Валмієрі, Латвія.

Масштабний проєкт об’єднав науковців, викладачів університетів, координаторів проєктів Erasums+ з п’ятнадцяти країн — Латвії, Естонії, Австрії, Фінляндії, Португалії, Молдови, Албанії, Румунії, Єгипту, Йорданії та ін. Під час панельних дискусій, круглих столів, нетворкінгу учасники Міжнародного тижня обговорювали актуальні для сучасних закладів вищої освіти питання, зокрема, досвід трансформації університетів в умовах невизначеності та переманених змін, їхню роль в економічному й культурному розвитку регіонів, шляхи цифрової трансформації освітньої сфери тощо. Учасники також дізналися більше про культуру Латвії, вивчили кілька слів латвійською мовою та насолодилися національним хоровим співом.

Зазначимо, що Валмієра є містом-побратимом Черкас, про що згадав під час виступу мер міста Яніс Байкс. Він продемонстрував, наскільки успішним може бути навіть невелике місто, діючи у співпраці з підприємцями регіону, закладами освіти, культури та спорту. Попри дуже щільний графік роботи, мер Байкс зустрівся з представницями Черкаського національного, висловивши підтримку нашій країні та регіону. У дружній і теплій розмові Наталія Сливка та Галина Луценко розповіли, як в умовах війни університет підтримує інноваційне освітньо й науково орієнтоване середовище, інтелектуальне й професійне зростання студентів і викладачів та подякували за особливу увагу до нашого закладу з боку Валімієри.

У фокусі уваги організаторів заходу — шляхи допомоги України у її протистоянні повномасштабному вторгненню. Зазначимо, що безкомпромісна підтримка нашої країни, щире переконання в її перемозі, захоплення освітянами й науковцями, які в тяжких умовах продовжують виконувати професійні обов’язки, була лейтмотивом усіх зустрічей. Також, особливо приємно було побачити прапори України підняті біля Відземського університету прикладних наук, інших закладів освіти та офіційних установ.

Для висвітлення питань підтримки України у її протистоянні російській агресії була організована спеціальна панельна дискусія, у якій взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол України в Латвійській Республіці Анатолій Куцевол, ректорка Віздемського університету прикладних наук Агнес Девідсон, представники Міністерства закордонних справ Латвії й українських університетів. Черкаський національний університет доцентка Наталія Сливка. Вона детально розповіла про те, як наший заклад освіти протягом усіх місяців повномасштабного вторгнення, продовжує навчати студентів, допомагати ЗСУ, проводячи масштабні благодійні заходи, надавати психологічну й організаційну підтримку внутрішньопереміщеним особам, слугуючи для всієї Черкащини яскравим прикладом стійкості та відданості рідній країні. Також Наталія Сливка наголосила на важливості підтримки України в науковій сфері, зокрема шляхом залучення українських науковців до міжнародних проєктів, організації відкритих лекцій, конференцій, семінарів тощо.

Одним із заходів Міжнародного тижня була Study Fair (так званий ярмарок закладів освіти), під час якої Галина Луценко та Наталія Сливка розповіли колегам з інших країн та майбутнім студентам про Черкаський національний університет, його більш ніж столітню історію, наукові школи, спеціальності, за якими здійснюється підготовка, університетське життя до та під час війни. Для поглиблення міжнародної співпраці між університетами, учасникам було запропоновано взяти участь у тренінгах, присвячених питанням реалізації та координації проєктів міжнародної академічної мобільності. Доцентка Наталія Сливка доєдналася до тренінгу, який був проведений у форматі відкритої дискусії. Учасники тренінгу поділилися досвідом щодо розвитку стратегії інтернаціоналізації університетів та обговорили практичні кейси реалізації різних видів проєктів з мобільності.

Підбиваючи підсумки роботи під час Міжнародного тижня, професорка Галина Луценко наголошує, що багато викликів, які постають перед сучасними університетами, є універсальними для всіх регіонів. Відповідно можливість дізнатися більше про модернізацію освітніх програм, методик навчання та викладання, організацію міжінституційних студентських проєктів, онлайн-лабораторій, хакатонів для студентів було надзвичайно корисним.

Міжнародна співпраця у сфері вищої освіти має велике значення для університетів у сучасному глобалізованому світі. Вона допомагає університетам розширювати горизонти і підвищувати якість освіти, забезпечує обмін знаннями та інноваціями, сприяє розвитку науково-дослідницької роботи й сприяє культурному розмаїттю.

Відділ міжнародних відносин