Доцентка кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Ганна Клименко Синьоок стала спікеркою міського освітнього проєкту «4 К школа Genius Olympiad Ukraine».

Проєкт реалізується педагогами та учнівським самоврядуванням Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 3 школи коштом Гранту міського голови у галузі освіти, конкурс на здобуття якого вперше проводився серед педагогів черкаських шкіл у 2023 році.

23 вересня в приміщенні шкільного «Центру Миру» стартувала перша сесія цього освітнього івенту.

Привітали учасників найбільшої олімпіади екологічних проєктів директор школи Валерій Завіновський та заступник директора департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Марина Бакланова, а також вручили грамоти лауреатам та переможцям сезону «GENIUS OLYMPIAD UKRAINE 2023».

— Genius Olympiad – це найбільший міжнародний конкурс наукових проєктів з охорони довкілля та екології, участь у якому щороку беруть понад тисяча школярів з-понад 80 країн світу, — розповіла Людмила Довгаль, ініціаторка проєкту, вчитель біології, екології, природознавства, випускниця ННІ природничих та аграрних наук ЧНУ. — Наша школа має свою історію в цьому престижному змаганні, у 2021 році ми успішно пройшли процедуру афіліації й стали єдиним в Черкаській області локальним осередком та здобули почесний статус «Школа олімпіади геніїв».

Під час першої сесії, присвяченій розвитку та покращенню навичок креативного письма, сторітелінгу, створенню креативних сценаріїв короткометражного фільму чи анімації щодо вирішення екологічних питань та практик сталого розвитку, літераторка, критикиня, поетеса, викладачка ННІ української філології та соціальних комунікацій Ганна Клименко-Синьоок провела для обдарованих учнів школи теоретичну студію «Я розвиваю власну креативність» та практичну сесію креативного письма.

— Запит на креатив нині безсумнівний. Мій майстер-клас «Мистецтво слова: від магії до скілів» учнів 8-11 класів навчального закладу, які тяжіють до мистецтва був, з одного боку, спробою охопити неохопне, а з іншого, сподіваюся, став потужним імпульсом для юнаків і юнок творчого кшталту, про що свідчили зацікавлені погляди і схвильовані запитання й коментарі. Прагнула поділитися власним творчим досвідом і дати авторські рекомендації, презентувала інтермедіальний та інтердисциплінарний аспекти, акцентувала найпоширеніші помилки авторів-початківців, наголосила силу слова і story, пояснила перспективність сторітелінгу тощо. А вже на етапі тренінгу пропонувала творчі завдання й тішилася оригінальності мислення учасників, — поділилася Ганна Клименко-Синоок.

Учасники тренінгу лаконічно в поетичній чи прозовій формах викладали свої рефлексії, уявляли себе рослиною, писали верлібри, розмірковували, що, власне, для них є творчість. Кілька осіб по завершенню висловили бажання подальшої творчої співпраці і долучилися до літературної студії «Поетична вітальня Ганни Клименко-Синьоок».

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького