«Руханку для майбутнього олімпійця» провели в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького під час уже 19-го Олімпійського уроку.

Свято спорту для першокурсників цьогоріч відбулося на спортивному майданчику для занять кросфітом на пляжі Казбетський. Віднедавна стало доброю традицією під час Олімпійського уроку знайомити студентів зі спортивними локаціями міста, демонструючи всі можливості фізичного розвитку в ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я.

Розпочали захід з вшанування всіх загиблих в російсько-українській війні хвилиною мовчання. З 2014 року загинуло 20 студентів та випускників Черкаського національного у боротьбі з російським агресором. У 576-ий день повномасштабної російсько-української війни 3582 заклади освіти в Україні постраждали від бомбардувань й обстрілів. Знищено та частково зруйновано 343 спортивні об’єкти по всій Україні.

Ректор, голова відокремленого підрозділу спортивної студентської спілки України в Черкаській області Олександр Черевко звернувся до учасників дійства:

— Швидше, вище, сильніше — такий девіз олімпійців, але такий девіз і нашого університету. Підвищення фізичної активності в молодіжному середовищі є пріоритетом Черкаського національного університету. За спортивними показниками сьогодні Черкаський національний є лідером на Черкащині та входить в десятку кращих закладів вищої освіти України. Хочу щиро подякувати нашим олімпійцям, паралімпійцям, дефлімпійцям і учасникам «Ігор нескорених» за те, що: по-перше, вони є нашими випускниками, по-друге, прославляють український спорт у світі й в Україні. Серед них — захисники нашої держави, які отримали поранення в російсько-українській війні. Вагомі спортивні досягнення наших студентів — це яскраве підтвердження статусу фізичної культури й спорту на Черкащині, а головне — це добрий приклад для вас, першокурсники. Переконаний, що саме такі олімпійські уроки, з такими прославленими спортсменами покликані стати поштовхом для масового розвитку фізкультури і спорту! Сьогодні, як ніколи, наша держава потребує міцних тілом і духом українців. Зичу всім першокурсникам наполегливості й наснаги, удачі та підкорення нових спортивних висот, вдалих стартів і перемог! А всьому колективу університету — Великої Перемоги в російсько-українській війні.

Підтримати олімпійський дух студентів ЧНУ на захід завітали Анатолій Стеценко, голова обласного комітету профспілки працівників освіти і науки України, Заслужений тренер України, голова Черкаського обласного відділення Олімпійської академії України, Валентин Дем’яненко, срібний призер олімпіади в Бразилії – 2016 з веслування на байдарках і каное, Олександр Дрига, багаторазовий чемпіон і призер Паралімпійських ігор з легкої атлетики, Роман Данилюк, чемпіон та рекордсмен світу серед паралімпійців, бронзовий призер Паралімпійських ігор 2016 року зі штовхання ядра, Сергій Прядка, чемпіон «Ігор нескорених — 2022» зі штовхання ядра, Вадим Мазніченко, золотий та бронзовий призер зі стрільби з лука та бронзовий зі штовхання ядра «Ігор Нескорених» 2023, Олексій Назаренко, майстер спорту міжнародного класу, багаторазовий чемпіон світу з паверліфтингу.

 


Привітали університетську громаду представники влади: заступник голови Черкаської військової адміністрації Олександр Шамрай та начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Іван Солодкий.

— Те, що попри російську агресію разом з керівництвом університету, інститутів, факультетів, кращими титулованими спортсменами ви зібралися на Олімпійський урок, доводить вашу силу, мужність і креативність. Здоров’я, наснаги, терпіння вам, — побажав університетській спільноті Олександр Шамрай.

Багаторазовий чемпіон і призер Паралімпійських ігор з легкої атлетики, перший заступник голови відділення Національного олімпійського комітету України в Черкаській області Антон Скачков зазначив:

— Насамперед хочу подякувати нашим Збройним силам України, нашим мужнім чоловікам та жінкам, які нині боронять країну від ворожої агресії. Завдяки їм сьогодні ми маємо можливість провести цей захід. Тож закликаю всіх займатися фізичною культурою й спортом. Наразі в нашому місті створенні належні умови для заняття як олімпійськими, так і не олімпійськими видами спорту. Спорт є рушійною силою в нашій державі, оскільки він виховує нас, загартовує характер і силу волі.

Під драйвові ритми музичного супроводу у спортивному одязі руханку дружно виконували студенти, їхні викладачі, ректор, проректори та почесні гості олімпійської події.

Зробити перший крок назустріч новим звершенням і спортивним перемогам допоміг першокурсникам магістр ННІ фізичної культури спорту і здоров’я Максим Долженко та його асистенти — студенти цього ж інституту.

Після розминки першокурсники робили фото з олімпійськими переможцями, керівництвом університету та своїми викладачами й одногрупниками.

  Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького
Фото: Денис Коваль, студент 1-Ж курсу ННІ УФСК, Анна Харченко.

Детальніше пропонуємо переглянути в сюжеті від ТРК «Ільдана»