За ініціативи Віктора Ющенка, третього Президента України, голови Наглядової Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та за підтримки ректора університету Олександра Черевка відбувся візит делегації з Азербайджанської республіки до Черкаської області.

Цей візит став логічним продовженням зустрічі президентів України та Азербайджану, під час якої було досягнуто важливих домовленостей. Це відкриває для обох сторін перспективи економічної співпраці в різних секторах економіки.

У складі азербайджанської делегації, яку очолив керівник департаменту міжнародного співробітництва Міністерства сільського господарства Азербайджанської Республіки Рашад Фараджов, були представники провідних підприємств Азербайджану («Agro Dairy», «Kraun Ko», «Azersun Holding»), сільгоспвиробники. Робоча поїздка проходила за участі радника Посольства в Україні Сабіра Рзаєва.

Українську сторону представляли Віктор Ющенко, Президент України (2005-2010 роки), Станіслав Нерух, президент Асоціації українських банків, Ігор Сіненок, президент Всеукраїнської спілки селян та фермерів, Петро Михайленко,  власник групи компаній «БРАЦЛАВ» та  співголова Українсько-Азербайджанької Ділової ради, Василь Мойсієнко, перший проректор ЧНУ, голова наглядової ради Черкаської Агенції  регіонального розвитку.

Потенційні інвестори оглянули провідні сільськогосподарські підприємства області, які очолюють члени Наглядової ради ЧНУ: агрофірму «Маяк» (акціонер — Микола Васильченко), агрофірму «Маїс» (акціонер — Сергій Терещук), а також борошномельний завод «Мовер Міл» (акціонер — Володимир Мовчан).

Були проведені перемовини щодо співпраці з цими підприємствами.

Перспективи нових партнерських стосунків між Черкащиною та підприємцями Азербайджану обговорили і в Черкаській облдержадміністрації. Регіон є перспективним для інвестування та розвитку підприємств різноманітного спрямування. На цьому наголосив під час зустрічі заступник голови ОДА Роман Карманнік.

Посадовець розповів, що зараз Черкащина співпрацює з підприємствами з 42 країн світу, що свідчить про надійність Черкащини як бізнес-партнера.

— Частка підприємств Азербайджану незначна, – зауважив Роман Карманнік. – Тож ми маємо за мету виправити цю ситуацію. Серед наших пріоритетів, визначених Стратегією розвитку Черкаської області на період 2021-2027 років, — розширення співпраці з інвесторами, зокрема й із Азербайджану.

Черкащина може запропонувати іноземним партнерам більше сотні земельних ділянок, близько 50 приміщень для створення виробництв. Роман Карманнік зазначив, що буде контактною особою в області для налагодження ефективної співпраці.

У ході візиту гості поспілкувалися також із керівником Звенигородської райдержадміністрації Юрієм Піковським та головою Водяницької ОТГ Русланом Каюком.

Перший проректор ЧНУ Василь Мойсієнко поінформував про співпрацю Черкаського національного з провідними університетами Азербайджану та про участь ректора Олександра Черевка у пленарному засіданні Ради із взаємодії (InterAction Council) у рамках IV Всесвітнього форуму в Баку та про чинні угоди й домовленості щодо співпраці у галузі освіти. Нині ЧНУ розвиває новий аграрний напрям підготовки студентів та особливо зацікавлений у партнерстві з сільгоспвиробниками.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького