Всеукраїнську молодіжну олімпіаду, присвячену 200-річчю проголошення Незалежності Мексики, провели протягом вересня – жовтня 2021 року. Організатор — кафедра нової та новітньої історії зарубіжних країн історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Центр латиноамериканських та іберійських студій «Casa Iberoamericana», освітній департамент історичного факультету, Асоціація іспаністів України і Посольство Мексики в Україні.

Студент 3 курсу ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Ілля Опарін брав участь в олімпіаді. Захід проходив у два етапи, перший — написання есе про культурні зв’язки між Україною і Мексикою, другий — тестування з історичних та культурно-архітектурних особливостей Мексики.

Ілля Опарін зазначив:

«Особисто для мене ця участь була абсолютно новим і цікавим форматом. В есе я вирішив звернути увагу саме на шлях розвитку і збереження історико-культурної спадщини цих двох країн. Зразковим тут є охорона всесвітньо відомої мексиканської пам’ятки Чичен-Іца як державою, так і суспільством. Україна має вагомий культурний багаж, однак сьогодні існують значні проблеми зі збереженням культурних пам’яток, і Замковий узвіз в Черкасах — яскравий цьому приклад. Для мене особисто це була можливість не стільки взяти участь в конкурсі, стільки звернути увагу високоповажних дипломатів на це питання. Після вдалого подолання першого туру я занурився в історію і культуру Мексики, в результаті я вдало відповів на питання конкурсу. Я радий своїм результатом і раджу всім студентам спробувати свої сили в аналогічних конкурсах!»

Витяг з конкурсного есе:

«Чичен-Іца, одне з Семи нових чудес світу, сьогодні визнана ЮНЕСКО світовим культурним надбанням. Саме місце відкрите для відвідування цілий рік, чим радо користуються щодня близько 3,5 тисяч туристів, а в пік сезону — понад 8 тисяч. Але найцікавішим є правильний підхід мексиканської влади, науковців та громади до цього комплексу. Чичен-Іца є федеральною землею Мексики. У 2010 р. уряд штату Юкатан (місто, де розташований Чичен-Іца) викупив комплекс у бізнесмена Ганса Юргена Барбачано за 17,6 мільйона доларів розміром понад 205 акрів (82 га). Крім цього, комплекс ретельно охороняється Юнеско і, що більш важливо, місцевими установами Юкатан і мексиканськими науковцями. Зокрема, це стосується Національного Інституту Антропології та Історії, яка відповідальна не лише за зберігання археологічних пам’яток Чичен-Іца, а і охорони всього комплексу від можливої надмірної допитливості відвідувачів. До захисту монументальних споруд та археологічних решток культурної спадщини долучаються Рада Культурних та Історичних послуг Мексики, уряд Юкатану та інші державні установи».

Викладацький і студентський колектив інституту вітає Іллю і бажає подальших перемог в конкурсах!

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії