Завідувач кафедри історії України, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Віталій Масненко взяв участь у програмі UA: Черкаси «Доброго ранку, Черкащино», присвяченій Другій світовій війні.

Зокрема, під час спілкування йшлося про традиції відзначення Дня пам’яті та примирення у Черкаському національному університеті. Адже саме викладачі та студенти ЧНУ спільно з громадськими і політичними діячами Черкас пропагували «нерадянський» погляд на відзначення Дня перемоги та разом зі світовою громадськістю почали відзначати День пам’яті та примирення.

Для цього вони збиралися на Пагорбі Слави 8 травня — ще задовго до того, як у 2015 році відповідно до Указу Президента Україна почала вшановувати подвиг українського народу та його внесок у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні.

— Ми теж вже засновуємо якусь нову традицію яка відрізняється від комуністичного сприйняття війни. Навіть те, що ми сьогодні зібралися — це засвідчує. Будемо працювати над тим, щоб ця традиція прижилася і стала справді народною. Потрібно враховувати, як світ ставиться до війни. Показовою тут має стати позиція ООН яка в 2005 році визначила в резолюції цей день як день пам’яті жертв війни. Потрібно пам’ятати, що українці воювали по різні сторони барикад, але не варто забувати, що українці робили спроби і відновити українську національну державність, — цитувало Віталія Масненка інтернет-видання «Кропива» 8 травня 2013 року.

Пророчими виявилися слова учасників молебну за загиблими на Пагорбі Слави 8 травня 2012 року. Вони наголошували на тому, що помпезні урочистості й пропагандистські спекуляції недоречні на кістках мільйонів жертв війни. Тому потрібні не масові гуляння й використання теми війни як політичної технології для електорату та поширення маніпуляційних ідеологем, а традиційне для цивілізованого світу вшанування жертв війни 8 травня.

Про все це та про багато іншого дивіться у відео: