Доктор психологічних наук, доцент, завідувачка кафедри педагогіки і психології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Інна Лук’янець розповіла про складну суть процесу карантину та пандемії.

За її словами, карантин — це не канікули і не відпустка:

— Люди напланували масу справ, а виявилося, що серйозні фільми не «заходять», вебінари не засвоюються, складні страви не готуються, сил стає менше, виснаженості  — більше. Тому, що карантин і пандемія — це величезний стрес для організму. Навіть якщо вам здається, що ви не боїтеся, ігноруєте, то ваше несвідоме працює і тривожиться. Тривожиться, щоб не захворіти, не залишитися без грошей.Тривожиться від нових форм дистанційної роботи, обмежень на звичні справи, котрі давали настрій і енергію. Тривожиться від багатьох «не можна» і незрозуміло, на який термін. 

Психологиня вважає, що ці процеси поглинають дуже багато енергії, через це в людей на карантині немає сил. На її думку, особистісний розвиток, навчання потребують додаткової енергії. Для організму це складно, тому йому необхідно допомогти:

— Для цього робіть прості речі: відпочивайте, дивіться легкі фільми, читайте просту літературу. Для психіки зараз це фундамент, на котрий можна опертися і заспокоїтися. Не переживайте, що щось не встигнете, не досягнете, не пізнаєте. Важливо, не якими ми ввійшли в карантин, а якими вийдемо. Працювати доведеться вдвічі більше і швидше, навіть, щоб мати лише такі результати, які були до карантину. А на це все потрібні будуть сили. Краще не бути кращим, ідеальним, першим. А бути здоровим, мати сили, енергію. Бути «зарядженим». Бережіть себе!