bgb
 
 
 
 
 

1 жовтня в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулися урочистості з нагоди Дня українського козацтва, Дня Української повстанської армії, Дня захисників і захисниць України.

Історичний та безпековий характер дат, героїка наших днів, пов’язана з відбиттям російського широкомасштабного вторгнення, помітно позначилися на барві святкувань, що органічно поєднали й конфесійну складову. Показово, що Покрова Пресвятої Богородиці — єдине релігійно-церковне свято, що є одночасно національно-патріотичним та державним.

Науково-освітній центр Українського козацтва, козацька сотня імені Богдана Хмельницького взяли участь у заходах обласного рівня. На одній із черкаських центральних площ, що має однойменну назву, відбулося урочисте шикування делегацій ГО «Міжнародне об’єднання Українське козацтво», зокрема й студентських та учнівських підрозділів. Найпочеснішими гостями стали учасники бойових дій, які здобули особливу повагу та вдячність українського народу. Також, на запрошення, в урочистостях взяли участь учні 8-го (козацького) класу Черкаської загальноосвітньої школи №6 (директор Андрій Горай).

Після покладання квітів до пам’ятника Б. Хмельницького з вітальними промовами до присутніх звернулися співорганізатори заходу – гетьман ГО «МОУК» Віталій Чепелуха та ректор університету Олександр Черевко. Олександр Володимирович наголосив на значенні тієї комплексної роботи, що вже тривалий час проводиться в навчальному закладі, охоплює підготовку кадрів для Збройних Сил України, науково-дослідну роботу відповідного тематичного спрямування, системне національно-патріотичне виховання молоді, співпрацю з навчальними закладами міста й області.

За ствердження українських духовних та культурних традицій, сприяння обороноздатності України, особистий внесок у розвиток козацького руху гетьман Віталій Чепелуха присвоїв козакам і берегиням сотні імені Богдана Хмельницького козацькі військові звання.

Варто пам’ятати, що саме козацький дух генерує й виховує в українців гідність, національну свідомість, державний патріотизм.

Зі святом! Слава Україні!

 

Директор Науково-освітнього центру Українського козацтва Юрій Присяжнюк