Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького та Поморська Академія (Слупськ, Польща) — партнери. Відповідний договір про співпрацю підписали ректори Олександр Черевко і Збігнєв Осадовскі під час онлайн-зустрічі в грудні 2021 року.

Сьогодні, перед обличчям військової загрози, Україна може розраховувати на підтримку Польщі — не лише як від держави-партнера, а й від громадянського суспільства країни. Підтвердженням цього є звернення, що надійшло на імя ректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександра Черевка від Українського історичного товариства у Польщі. Товариство очолює професор Роман Дрозд (prof. dr hab. Інституту філології та історії, Поморська академія). Поляки, які свободу і незалежність Вітчизни вважають своїми основними цінностями, цілком розуміють цей переломний момент в історії України.

«Переживши спільну тоталітарну історію ХХ століття, — зазначив професор Дрозд, — вважаємо своїм обов’язком закликати наших союзників і партнерів до дій солідарності, спрямованих на запобігання загрози територіальній цілісності України».

Повний текст листа від Українського історичного товариства у Польщі

Своєю чергою, науковці Черкащини від імені всієї університетської  і територіальної громади  дякують за підтримку з боку польської наукової інтелігенції і мають надію на нові проєкти, академічні обміни, туристичні та міжособистісні комунікації між двома європейськими народами та суверенними мирними державами!

Роман Дрозд (prof. dr hab. Інституту філології та історії, Поморська академія) та професор кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин, очільник українсько-польського науково-історичного Центру Черкаського національного університету Євген Сінкевич реалізували не лише велику кількість спільних наукових проєктів, а й є активними волонтерами з підтримки українських воїнів та формування іміджу добросусідства обох держав.

Наталія Земзюліна, директорка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії