Цьогоріч 9 липня відзначає своє 75-річчя від дня народження наш талановитий сучасник, заслужений художник України, доцент кафедри образотворчого й декоративно-прикладного мистецтва Віктор Андрійович Афонін.

Життя майстра є взірцем щиросердного служіння мистецтву та освіті.

З нагоди знаменної дати було проведено виставку графічних та живописних робіт художника та презентацію творчого каталогу. Відвідати виставку можна протягом кількох тижнів у НК № 4 ЧНУ ім. Б. Хмельницького, виставкова зала (ауд. 105).

Віктор Афонін став учасником понад 70 виставок міжнародного, всеукраїнського та регіонального рівнів, у тому числі й персональних. Його мистецькі праці прикрашають експозиції державних музеїв, а частина з них знаходиться у приватних колекціях України та зарубіжжя. Свідченням визнання заслуг мистця перед вітчизняним образотворенням стало присвоєння йому у 2008 році почесного звання «Заслужений художник України».

У Віктора Андрійовича — роками вироблений власний стиль образотворення з особливою стилістикою самовираження й вишуканості, який, утім, спирається на мистецьку традицію.

Відомий мистецтвознавець і художник Григорій Міщенко, аналізуючи творчість Віктора Афоніна підкреслював, що він «з того покоління мистців, для якого цінні творчі заповіти його навчителів, традиції минулого, а головне — бачити в мистецтві духовні, етичні й естетичні вартості». І додає: «Служіння мистецтву, а не кон’юнктурі — така в нього позиція». Що ж, дуже влучна оцінка! А кандидатка мистецтвознавства, директорка обласного художнього музею, заслужена діячка мистецтв України Ольга Гладун акцентує на лаконізмі й мінімалізмі художнього стилю ювіляра і підкреслює, що «він завжди на вістрі часу і постає не лише як невтомний генератор естетичних проєктів, але і їхній реалізатор.

Віктора Андрійовича я знала ще до вступу в університет, але ознайомитись ближче вдалось тільки під час навчання в Черкаському національному. Основні дисципліни, які викладав у нас Віктор Андрійович, були: академічний рисунок та робота в матеріалі. Також, спільно з Владиславом Тимошенком, він викладав у нас комп’ютерну графіку. Афонін — професійний, відповідальний, із чудовим почуттям гумору. На парах із рисунка, окрім навчального матеріалу, Віктор Андрійович часто розповідає цікаві історії зі свого життя та багато жартує, тому на пари до нього завжди ходили із задоволенням. Важливо, що він завжди ставився до кожного з нас як до рівного, як до друга, завдяки чому у всієї нашої групи з ним склалися чудові й теплі стосунки. Афонін — художник із характером, із власною думкою та баченням. Він багато чому навчив нас за чотири курси та протягом усього часу розповідав багато захопливого про світ мистецтва, й не лише образотворчого.

Ректор Олександр Черевко від імені усього колективу університету привітав ювіляра і вручив йому грамоту ЧНУ ім. Б. Хмельницького та ювілейний годинник. Колеги побажали Віктору Афоніну творчих успіхів та здоров’я.

Кафедра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького