bgb
 
 
 
 
 

Напередодні Дня художника у виставковій залі кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького підбили підсумки конкурсу «Велич крізь століття: архітектурні шедеври на полотні. Готель "Слов’янський"».

Конкурс студентських робіт був присвячений створенню художнього образу архітектурної перлини Черкас — готелю «Слов’янський». Він мав на меті привернути увагу до культурної спадщини Черкас та її історичних будівель, стимулювати творчість студентів та розвивати їхні художні навички, популяризувати живопис як вид мистецтва.

Важливу роль у проведенні конкурсу зіграв меценат — підприємець, меценат, почесний консул Республіки Вірменія Андранік Казарян, який не лише надав фінансову підтримку, а й забезпечив учасників необхідними матеріалами.

Підприємство, яке очолює Андранік Казарян, прагнучи зберегти історичну цінність готелю «Слов'янський», свого часу реставрувало перлину Черкас. Приміщенню повернули наближений до первісного вигляд.

Нині приміщення радує містян, гостей міста, а тепер ще й буде відображене у творах мистецтва молодих художників.

Конкурс отримав підтримку міської влади, міського голови Черкас Анатолія Бондаренка.

Писали готель “Слов’янський” студенти 2-4 курсів кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва: Анастасія Паршина, Вікторія Головко, Валентин Кудлай, Анна Мелінчук, Тетяна Поліщук, Наомі-Юнна Кужильська, Діана Шаповал, Олексій Шевченко, Дар’я Бородіна, Ангеліна Джувага, Дар’я Пилипенко, Тетяна Забудько, Вікторія Куць, Олександра Степанова, Анна Кравчук.

 

Керували їхньою роботою та організовували конкурс викладачі кафедри: Олеся Кравчук, Віктор Олексенко, Неоніла Недосєко, Руслана Бачуріна,  Федір Гонца, Наталія Середа, Владислав Тимошенко.

У роботах майбутні художники відтворювали на полотні одну локацію з різних ракурсів та різні стани доби. Попри те, що всі студенти зображували одну й ту ж будівлю, кожна картина виявилася унікальною. Різноманітність стилів, кольорових рішень та інтерпретацій свідчить про високий рівень майстерності учасників. Студенти працювали олійними фарбами на полотні. Ця традиційна техніка дозволила їм досягти глибини і насиченості кольору, а також створити об'ємні та реалістичні зображення.

Учасники конкурсу прагнули вибороти призові місця, адже за них меценат Андранік Казарян запропонував грошову нагороду: за перше місце – 15000 грн, за друге – 10000 грн, за третє – 5000 грн.

Для професійної та об’єктивної оцінки конкурсантів свої зусилля об’єднали висококваліфіковані фахівці: доктор мистецтвознавства, професор, завідувачка кафедри дизайну Черкаського державного технологічного університету Інна Яковець; виконувачка обов’язків голови творчої спілки —  «Черкаської організації спілки художників України» Лариса Шейх-Афоніна; керівниця народного художнього колективу артстудія «Глорія» Черкаського міського будинку культури ім. Івана Кулика Ганна Чуприна; заступник директора з навчально-виховної роботи Черкаської дитячої художньої школи ім. Данила Нарбута Анна Алабіна.  Очолив журі міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

 І місце отримала Вікторія Куць, ІІ місце – Олексій Шевченко, ІІІ місце – Анастасія Паршина.

Вітаючи переможців, Анатолій Бондаренко зазначив:

— Дякую усім студентам, які долучилися до проєкту. Вдячний нашим підприємцям, які у важкі для України часи, спільно з владою і ЗСУ працюють та роблять усе можливе, щоб наблизити нашу перемогу.

Окрема вдячність очільнику ТОВ “Надія” Андраніку Казаряну за те, що взявся до реконструкції архітектурної перлини Черкас, залучивши до реставрації найкращих фахівців з України, вклавши власні кошти. Цей приклад надихає нас працювати для громади.

Одна з учасниць конкурсу, студентка Наомі-Юнна Кужильська подякувала українським воїнам за те, що має можливість працювати і розвивати мистецтво, а організаторам — за нагоду показати себе.

— Для художника конкурс — це неабиякий виклик і водночас крок вперед. Ми працювали в команді, а для студентів це дуже важливо.

Учасників мистецького конкурсу привітав народний художник України, професор кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ Іван Бондар.

Грошові призи, дипломи учасників вручив переможцям Андранік Казарян.

— Бажаю, щоб цей конкурс проводився і в 2025, і в 2026, і в наступних роках. Ми маємо нові цікаві проєкти, які за допомогою студентів хочемо втілити в життя, — сказав він.

 Проректорка з освітньо-виховної та іміджевої діяльності ЧНУ Галина Гаврилюк вручила подяки університету Анатолію Бондаренку і Андраніку Казаряну. Вона також оголосила, що всі картини, які писали студенти  у межах конкурсу, передаються безпосередньо міській владі, щоб їх презентували  почесним гостям міста.

— Черкаський національний і Черкаську міську раду пов’язують партнерські стосунки, закріплені в угоді. Ми постійно відчуваємо підтримку міської влади, — сказала вона.

Окремі слова вдячності Галина Миколаївна висловила від імені ректора Андраніку Казаряну, партнеру і меценату університету:

— Це не перший у цьому році спільний проєкт. ТОВ “Надія”  допомогли облаштувати приміщення для Центру ментального здоров’я. Об’єднуючи зусилля, ми створюємо кращі умови для того, щоб наша молодь отримувала якісну вищу освіту і реалізувала себе в Україні.

Ректор Олександр Черевко зазначає:

— Університет висловлює щиру подяку партнерам за підтримку. Завдяки їхній допомозі конкурс відбувся на високому рівні. Особлива вдячність Андраніку Казаряну, який не лише надав фінансову підтримку, а й взяв активну участь в організації конкурсу.

Проєкт був успішно реалізований завдяки висококваліфікованому журі конкурсу, викладачам і всім, хто долучився до цього проєкту. 

— Конкурс «Велич крізь століття: архітектурні шедеври на полотні. Готель «Слов’янський»» став яскравою подією в культурному житті Черкас. Він показав, що молоді художники відчувають красу свого міста та здатні передати її у своїх творах. Він не лише продемонстрував таланти молодих художників, а й сприяв популяризації культурної спадщини Черкас. Готель «Слов'янський», як одна з найпопулярніших локацій міста став гідним об'єктом для творчого осмислення. Висловлюємо надію, що молоді таланти продовжать розвиватися і збагачувати українську культуру, — зазначила в.о. завідувачки кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Олеся Кравчук.

Про це також — у матеріалах черкаських журналістів

ТРК Вікка:

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького