bgb
 
 
 
 
 

Благодійний проєкт «Творимо музей разом!» розпочав «Музей українського рушника» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Першими до проєкту долучилися викладачі та студенти навчально-наукового інституту іноземних мов, які здійснили оформлення виставки «Вишивана Шевченкіана». Вишитий портрет Кобзаря, що став окрасою музею, подарувала доцентка кафедри німецької філології ННІ іноземних мов Надія Поліщук.

За ініціативи завідувачки Лариси Пашис зусиллями колективу кафедри англійської філології та методики навчання англійської мови обрамлено ще два варіанти народної картини, вишитої на основі автопортрета Тараса Шевченка з бородою, у кожусі й шапці. Такі мальовані голкою портрети у кінці ХІХ на початку XX ст. траплялися на території Середнього Подніпров’я у найчисельніших варіантах. Вони шилися на основі схеми, виготовленої за світлиною з офорта, який дослідники датують квітнем 1860 року.

До благодійного проєкту долучилися й студенти 3-А ННІ іноземних мов Єлизавета Мельниченко, Ірина Шильнікова, Анна Кошева, Ігор Омельченко, Анастасія Стасенко, Ірина Задорожна, Максим Мацибока, Валерія Литвин, Катерина Філоненко, Амелія Хренова, Мар’яна Подушкіна, Євгенія Чухліб, Анастасія Веснянко, Ангеліна Назаренко, Анастасія Черненко, Крістіна Яценко та Яна Черненко, які під керівництвом тьютора Віталіни Білецької обрамили два портрети Шевченка з колекції музею, що належать до XX ст. і є вишитими варіантами автопортретів, написаних художником в останні роки життя спочатку маслом, а потім технікою офорта.

У народному побуті кінця ХІХ — початку XX ст. вишиті портрети Кобзаря обрамлювалися під скло і поміщалися біля ікон або ж замість них, а також використовувалися, як і вишиті картини, для окраси житла. Писані голкою портрети Шевченка доводять, що кожен носій фольклору є водночас і його співавтором.

Щиро дякуючи викладачам і студентам ННІ іноземних мов, запрошуємо всіх охочих долучитися до співавторства у проєкті «Творимо музей разом!», скерованого на примноження та збереження пам’яток української народної культури!

Наталія Ярмоленко, директорка «Музею українського рушника», професорка кафедри української літератури та компаративістики

ННІ української філології та соціальних комунікацій