У навчально-науковому інституті педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбувся науково-практичний круглий стіл «Подолання домашнього насильства — сила у взаємодії». Захід був проведений у межах Всесвітньої кампанії «16 днів проти насильства». Організаторами круглого столу стали викладачі кафедр соціальної роботи та соціальної педагогіки, початкової освіти та представники Центру гендерної освіти університету.

Як зазначають організатори заходу, мета зустрічі полягала у створенні алгоритму співпраці установ, організацій, громадських активістів для подолання домашнього насильства.

У роботі круглого столу взяли участь представники Головного управління національної поліції та Управління патрульної поліції у Черкаській області, Головного територіального управління юстиції, департаменту соціальної політики Черкаської міської ради, фахівці центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та Черкаського обласного молодіжного ресурсного центру, активісти громадських організацій та рухів: «Україна без тортур», «Ла-Страда-Україна», «Черкаський правозахисний центр», «Від серця до серця», практичні психологи, юристи. Активну позицію щодо подолання домашнього насильства висловили фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області, благодійний фонд «Небайдужі», центр для жінок, які постраждали від насильства «Мережка».

Захід було проведено з використанням кейсу, побудованого навколо реальної життєвої ситуації домашнього насильства. Експерти та експертки пропонували власне бачення розв’язання проблеми з урахуванням змін, що відбулися нещодавно у чинному законодавстві.

Підсумком роботи експертів стала «Карта ресурсів» — детальна інформація про заклади, установи та організації, що надають допомогу постраждалим від домашнього насильства на Черкащині. Важливу роль у подоланні домашнього насильства та його недопущенні відіграють як правоохоронні органи та правозахисні організації, так і освітні установи. Зокрема, мова йде про доцільність створення соціально-психологічного клубу для молоді та запровадження програм підготовки молоді до сімейного життя.

Головним пріоритетом роботи експерти визначили всебічний захист інтересів дитини, виховання дітей без насильства. Учасники підкреслили вагомість принципу «Я не мовчу», необхідність відходу від в традиційних гендерних стереотипів про «підлеглість» жінки, уникнення «токсичної» комунікації у відносинах. Проблемами, що на цьому етапі не можуть бути вирішеними стали: недостатня кількість фахівців з сімейної медіації, нестача притулків для жертв домашнього насильства та недосконалість механізмів роботи з кривдником.

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва