Команда INNOVATOR у межах програми UPSHIFT, яку реалізує в Черкаській області ГО «Слов’янський культурний центр "Задзеркалля"» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Японії на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відкрила ресурсну кімнату.

«Ресурсна кімната. Простір можливостей» — так назвали спеціально облаштоване приміщення, яке буде використовуватися для надання безкоштовних логопедичних і корекційних послуг для дітей з мовленнєвими труднощами, проведення тренінгів для підготовки майбутніх логопедів та вчителів початкових класів і водночас можливість для обміну практичним досвідом роботи в галузі інклюзивної освіти.

Ідея належить студенткам ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Аліні Федоренко, Богдані Шарапі та Вікторії Коржук, які об'єдналися у команду «INNOVATOR». Втілити задумане  у життя вдалося у межах програми UPSHIFT, яку у Черкаській області реалізує ГО «Слов’янський культурний центр "Задзеркалля"» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Японії. Команда  пройшла тривалий і непростий шлях опанування проєктного менеджменту та вирішення соціальної проблеми черкащан: від креативного задуму до підготовки інноваційного проєкту, його захисту, отримання допомоги, проведення консультацій із освітянами, логопедами, батьками дітей, які мають особливі освітні потреби. Потім було облаштування інклюзивного простору.

Першими привітали з відкриттям ресурсної кімнати Ганна Дудіч, координаторка освітніх програм Кропивницького офісу ЮНІСЕФ, Олександр Черевко, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Олександр Кашлаков, голова ГО «СКЦ "Задзеркалля», Надія Євчак, заступник директора Департаменту - начальник управління освіти Черкаської міської ради.

Олена Ковальова, координаторка проєкту UPSHIFT від ЮНІСЕФ в Кіровоградській та Черкаській областях, презентувала нові можливості для молоді у новій національній хвилі UPSHIFT.  Завідувачка кафедри Тетяна Зорочкіна зазначила, що консультації проводитимуть викладачі кафедри початкової освіти. Тож батьки можуть бути спокійними за отримання професійних консультацій їх дітям. Також партнери Ірина Овчаренко, Галина Титаренко, Валерій Завіновський, Андрій Горай, Олена Гейван-Лобова, директори загальноосвітніх  навчальних закладів, підкреслили важливість відкриття ресурсної кімнати для громади міста Черкаси та відзначили її якісне оснащення.

Зустріч переросла в обмін думками та досвідом. Студентки провели детальну екскурсію «Ресурсною кімнатою» та розповіли, які послуги зможуть надавати.

Для наймолодших відвідувачів заходу провели логопедичний квест.

«Продовжуємо робити важливі й актуальні справи, — зазначив ректор ЧНУ Олександр Черевко. — Команда студенток «INNOVATOR» представила свій соціальний проєкт. Усі учасники презентації одностайні в тому, що це надзвичайно актуально і на сьогодні вкрай необхідно. Та найбільше «Ресурсна кімната» припала до душі дітям з особливими освітніми потребами. таких дітей стає на Черкащині дедалі більше. Війна негативно  впливає на ментальне здоров’я маленьких українців. Важливо, що їхні батьки не залишаються з цим випробуванням наодинці. Наш найцінніший ресурс — ініціативне, патріотичне студентство — відчуває проблеми сьогодення і прагне їх вирішувати. Пишаюся нашою талановитою молоддю!»

 

Також про це читайте в матеріалах ЗМІ:

Видання «Про все»

«Суспільне. Черкаси»:

  

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького