Не вичерпуються джерела книжкового благодійництва. Ось і нещодавно наша книгозбірня отримала черговий щедрий дарунок для своїх фондів.

Цього разу на наше прохання солідну добірку творів Івана Драча надіслала його дружина Марія Михайлівна. Принагідно зазначимо, що вона була для Івана Федоровича не лише вірною дружиною й справжньою берегинею їхньої родини, але й творчою соратницею й помічницею (невтомно передруковувала чоловікові твори, готуючи їх до публікації, була першою їх читачкою й неупередженим критиком). Відома Марія Драч і як громадська діячка: довгі роки очолює Міжнародну організацію «Жіноча громада» та є однією із заступниць голови Національної ради жінок України.

Її знаменитий чоловік Іван Драч — геніальний поет, перекладач, драматург, кіносценарист, новатор, один із засновників шістдесятництва, шевченківський лауреат. Він — серед небагатьох українських літераторів, номінованих на здобуття Нобелівської премії, котрий разом зі своїм творчим побратимом Дмитром Павличком зробив значний внесок у скарбницю світової культури сучасності. А ще — відомий громадсько-політичний діяч, котрий стояв біля джерел української незалежності, фундатор Народного Руху України, Герой України, лицар чотирьох орденів.

Загалом від знаної меценатки ми отримали по два примірники 12 книг Івана Драча, більшість із яких побачила світ нещодавно. З поміж них виділяється своїм змістовим наповненням та ошатним оформленням збірник творів Майстра слова у 6 томах (виданий у 2016 – 2018 рр.). Звертає на себе увагу й документальна драма-колаж «Гора», присвячена приреченій на вічність шевченківській тематиці. Драчеві спогади-новели оприлюднені в його книзі «Золотий цап» (2018). Глибоким філософським підтекстом сповнений кіносценарій «Варсава» (2019), де знаходимо авторське осягнення феномену Григорія Сковороди. Зболеною турботою поета про охорону довкілля дощенту насичена його книга віршів і світлин «Страта дерев у Києві».

Вітаючи усіх нас із таким цінним поповненням бібліотечних фондів, запрошуємо всіх охочих якнайшвидше ознайомитися із цими нетлінними скарбами Слова від його творця Івана Драча. Щиросердно вдячні Марії Михайлівні та її родині за щедрий книжковий дар — цей яскравий промінчик духовності в нашому непростому сьогоденні.

 

Григорій Голиш,
директор наукової бібліотеки ім. М. Максимовича