Третій круглий стіл «Військово-морський флот України: історія, сьогодення, перспективи. Реалізація Морської доктрини: передумови її військової та економічної безпеки» провели в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Організатор заходу — ННІ міжнародних відносин, історії та філософії. 

Учасників привітав ректор університету Олександр Черевко:

— До Дня опору Криму російській окупації, 26 лютого, поговоримо про Військово-морський флот нашої держави та реалізацію Морської доктрини України. Ця тема спрямована на усвідомлення важливості боротьби за свої території.

Від імені міського голови Черкас усіх присутніх привітав його заступник Ігор Волошин.

Митрополит Черкаський і Чигиринський, голова синодального управління військового духовенства Православної церкви України Іоан розповів про духовні засади формування світогляду українських моряків:

— Кожен герой повинен розуміти, за що він воює. Наша мета — вводити духовну складову в мотивацію боротьби. Люди зобов’язані берегти свої території та державність, аби передавати з покоління в покоління власні цінності.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров поінформував про перебіг подій в Криму у 2014 році та роль кримських татар як чинник ненасильницького опору російській окупації й відновлення територіальної цілісності України:

— Мають бути в житті речі, що нас об’єднують. Кожен завжди буде оберігати власну мову, релігію. Та головне — щоб, плекаючи своє, ніхто не зазіхав на чуже. З трагічного завжди виростають паростки позитивного. Горе очищує людей, і вони починають знаходити кращі розв’язання проблем.

Про загрози й виклики з моря як проблеми реалізації державної морської політики України, окупований Крим та загрозу мілітаризації Чорноморського регіону поінформував віцеадмірал, командувач ВМС України 2014-2016 років, голова ГО «Асоціація ветеранів ВМС України» Сергій Гайдук. Він нагадав про морський генетичний код України:

— Морська Україна має тисячолітню історію, а відсторонення її від моря — це пряма загроза незалежності.

Спікер розповів про російський неоімперіалізм, його джерела, генезис і наслідки для країн Південно-Східної Європи, про заморожені конфлікти в Азово-Чорноморському регіоні, особливості інформаційної окупації Росією, місцевий сепаратизм як знаряддя політики РФ тощо.

Член ГО «Асоціація ветеранів ВМС України», оргкомітету експедиції «Із варягів у греки — український шлях до моря» Сергій Шумський порівняв системи морського доктринального планування на прикладі Великої Британії та України. Він зазначив, що війна — це вищий прояв конкуренції, а наша країна має прагнути стати морською державою, а не територією біля моря.

Капітан 3-го рангу, офіцер Морського командування ВМС України, член ГО «Асоціація ветеранів ВМС України» Олександр Калько розповів про необхідність підготовки морських кадрів на рівні середньої освіти.

Настоятель Церкви Св. Мученика  Анатолія м. Черкаси (ПЦУ) Михайло Литвиненко пояснив тему основ духовних засад патріотичного виховання молоді.

Завідувач кафедри історії України Віталій Масненко окреслив основні напрями воєнно-історичної політики у реалізації Морської доктрини України. 

Учениця Чигиринського НВК №2 Юлія Назаренко підготувала доповідь на тему: «Трансформація ментальності територіальної громади в бік усвідомлення себе частиною морської нації на прикладі Чигиринської ОТГ».

«Родзинкою» заходу стала виставка малюнків Черкаської дитячої художньої школи імені Данила Нарбута. Окрім цього, наукова бібліотека ім. М. Максимовича Черкаського національного підготувала тематичну виставку. Водночас фонди бібліотеки поповнилися книгами на морську тематику, подарованими учасниками круглого столу.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького