Дев'ятнадцятий рік поспіль студенти та викладачі ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького беруть активну участь в охороні унікальної популяції підсніжника складчастого (Galanthus plicatus) в лісовому урочищі «Холодний Яр».

Для цього виду тут єдине місце зростання в континентальній частині України, найближчі популяції розташовані в Криму. Тому збереження підсніжників у Холодному Яру є надзвичайно важливим.

Результати очевидні — розмір популяції зростає; але разом з цим збільшується рекреаційне навантаження. Тому студенти забезпечують охорону місць зростання підсніжників як від браконьєрів, так і від численних туристів, які можуть затоптати рослини.

Для майбутніх біологів, екологів та вчителів біології це унікальна можливість розширити свої знання про природу та історію рідного краю, біорізноманіття, заповідну справу та з багатьох інших навчальних дисциплін. Викладачі проводять у польових умовах заняття, під час яких студенти опановують методи біологічних та екологічних досліджень, набувають досвіду природоохоронної діяльності.

View the embedded image gallery online at:
https://cdu.edu.ua/news/pidsnizhnyky.html#sigProIdb5befcba3c

Цьогоріч через аномально теплу зиму акція «Первоцвіт-2020» розпочалася в лютому. Дві групи студентів ННІ природничих та аграрних наук на чолі з викладачами здійснюють цілодобове чергування на місцях зростання підсніжника складчастого. У цей час до Холодного Яру приїздять не лише туристи, а й випускники інституту, підтримуючи юних екологів морально та даруючи їм смаколики.

Рідний університет завжди допомагає в організації акції. Ректор ЧНУ Олександр Черевко і сам завітав до екологів, привіз їм продукти, послухав лекцію про червонокнижні первоцвіти, помилувався їх красою та почастувався гарячим чаєм біля багаття.

— Вражений розквітлими підсніжниками й атмосферою весняного лісу. А волонтерська праця викладачів, студентів ННІ природничих та аграрних наук ЧНУ заслуговує на щиру повагу і підтримку. Бо дуже важливо бути екологами не тільки в соціальних мережах, а й робити конкретну справу. 19 років природники Черкаського національного показують всім черкащанам приклад екологічної свідомості. І цей приклад гідний наслідування, — поділився враженнями Олександр Володимирович

View the embedded image gallery online at:
https://cdu.edu.ua/news/pidsnizhnyky.html#sigProIda34b714346

— Охорона підсніжників буде тривати весь період їх квітування, близько трьох тижнів. Тож акція «Первоцвіт» у розпалі. Що може зробити кожен? Не зривати підсніжники! Не купувати! У випадку виявлення фактів незаконного продажу — викликати поліцію. Не будьте байдужими, адже збереження довкілля — справа не тільки екологів, — говорить директор ННІ природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк.

Акція в Холодному Яру є волонтерською та проходить за підтримки ректорату Черкаського національного університету, профспілкової організації ЧНУ, ДП «Кам'янське лісове господарство», Управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА. Участь в охороні також беруть працівники Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», Національної поліції в Черкаській області, випускники Черкаського національного та інші небайдужі.

Акцію активно висвітлюють ЗМІ. Пропонуємо кілька відеосюжетів:

Сюжет на каналі «ICTV»: 

Сюжет на «5 каналі»:

Сюжет на ТРК «Україна»:

 

 

ННІ природничих та аграрних наук