Зустріч із Делегацією Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при Міністерстві зовнішніх справ України відбулася в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

У межах візиту було підписано меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва між навчальними закладами. Серед головних напрямів співпраці  сприяти підвищенню якості підготовки студентів-міжнародників для роботи на дипломатичній службі та актуалізації набутих знань.

Меморандум дасть можливість студентам спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації, регіональні студії» проходити практику в Академії, слухати лекції досвідчених закордонних та українських дипломатів.

Варто зазначити, що Дипломатична академія України імені Геннадія Удовенка при МЗС України займається підготовкою дипломатів. Слухачі Академії — співробітники МЗС, відповідних підрозділів адміністрації президента, секретаріату Кабінету міністрів, апарату Верховної Ради України, міністерств і відомств. Установа налагоджує систему професійної підготовки дипломатів, навчання та оцінювання рівня знання іноземних мов, спеціальних навчальних програм і професійних тренінгів для тих, хто тільки хоче прийти на роботу в МЗС, хто вперше вирушає в закордонне відрядження, повертається з нього або готується зайняти відповідальну посаду в центральному апараті чи дипломатичному представництві.

— Співпраця з Академією буде, насамперед, корисна для студентів ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, ННІ економіки і права, а також для студентів-журналістів. Адже для нас важливо, аби студенти ЧНУ змогли успішно реалізуватися. Саме завдяки такій співпраці вони можуть осягнути не тільки історичний аспект, а й зрозуміти суть новітніх тенденцій та геополітичних проєктів, — зазначив ректор Олександр Черевко.

Він наголосив, що меморандум передбачає практикум студентів в Академії, проведення семінарів, круглих столів, конференцій, запрошення висококваліфікованих лекторів. А Надзвичайний і Повноважний посол України, директор Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України Сергій Корсунський зазначив в інтерв’ю черкаським ЗМІ: «Перспективи з’являються тоді, коли люди чітко розуміють, що потрібно робити, аби досягти своєї мети. Я розповів студентам, що треба робити, аби стати у майбутньому дипломатом. Потрібно усвідомлювати, що на сьогодні є велика конкуренція у цій сфері. Тому треба активно працювати над собою. Ми готові проводити майстер-класи, можемо приймати студентів на стажування. У нас проходять заходи з надзвичайно цікавими іноземними гостями. Усе це дасть можливість студентам ширше глянути на світ».

Сергій Корсунський провів для студентів Черкаського національного лекцію на тему «Геополітика сучасного світу».

Студенти дізналися більше про поняття «сучасний геополітичний трикутник: США — Китай — Росія», порівняли економічні дані цих країн за останні 30 років та переглянули презентацію на тему «Глобальні тенденції світової політики: Realpolitiks 2.0».

За словами спікера, не потрібно вірити в невтішні прогнози щодо перспектив України. Адже світ — нелінійний, людство крокує у майбутнє, процеси зазнають змін, тому слід розвивати критичне мислення й постійно аналізувати світову ситуацію.

Сергій Корсунський розповів про шлях геополітичного розвитку за останні декілька десятків років, про роль і місце США, Росії та Китаю, а також Європейського Союзу. Окремо гість зупинився на розташуванні України у світовій економіці.

— Україна дуже важлива країна, але ми не в повній мірі усвідомлюємо це. Спочатку потрібно знайти себе, своє місце і досягти єдності.

Цікавим і змістовним було інтерв’ю з Сергієм Корсунським у студії Студентського телебачення ЧНУ.

Дипломату поставили запитання про перспективи студентів-міжнародників у майбутній професії, а також обговорили ключові моменти співпраці з Дипломатичною академією.

У межах візиту делегації ДАП в ЧНУ відбулося також спільне засідання представників студентського клубу.

Для студентів ЧНУ ім. Б. Хмельницького це була чудова можливість дізнатися багато нового про політичні тенденції, поставити запитання та подискутувати.

Детальніше — у відео «Вичерпно»:

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: Дипломатична академія України імені Геннадія Удовенка при МЗС України