bgb
 
 
 
 
 

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся круглий стіл з нагоди Міжнародного дня захисту прав людини.

Захід проведено у рамках Всеукраїнського тижня права та з нагоди 69-річниці прийняття Загальної декларації прав людини

 Організаторами заходу стали викладачі кафедри державно-правових дисциплін. Вони залучили до участі колег з інших кафедр навчально-наукового інституту економіки і права ЧНУ, студентів, а також регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Черкаській області Лесю Валяєву.

Захід розпочався відеороликом з історії прийняття Загальної декларації прав людини.

У своєму вітальному слові завідувач кафедри державно-правових дисциплін Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Юрій Кононенко підкреслив важливість і актуальність теми дискусії. Юрій Степанович наголосив, що в Конституції незалежної України вперше з радянських часів було закріплено широкий перелік прав і свобод людини і громадянина. Звернувшись до регіонального представника Уповноваженого з прав людини, він побажав їй успіхів на цьому складному шляху.

Виступ Лесі Валяєвої зацікавив студентів та викликав багато запитань. Гостя розповіла про статус Омбудсмена в Україні, сфери його діяльності, функції його регіонального представника, важелі виливу, які знаходяться в їх арсеналі. Особливо присутніх вразила розповідь про найбільш кричущі випадки порушення прав людини в Черкаській області, пов’язаних зокрема з правами дітей-інвалідів, що утримуються в одному з інтернатів.

Відповідаючи на запитання студентів «Що потрібно для того, що стати регіональним представником Омбудсмена?», Леся Валяєва розповіла про свій шлях. Вона, особа з інвалідністю, створила громадську організацію, яка захищала права таких самих хворих. Згодом подала свою кандидатуру на конкурс. І перемогла.

Після виступу Лесі Валяєвої до слова запросили іноземних студентів Яхайя Нурідена та Семьюела Абояжа. Вони вивчають у ЧНУ право другий рік поспіль. Студенти розповіли присутнім про особливості діяльності Омбудсмена Гани та Африканську Хартію з прав людини і народів 1981 року. Доповіді були презентовані англійською мовою. Синхронний переклад здійснила старший викладач кафедри державно-правових дисциплін Тетяна Коваль.

Тетяна Владиславівна підсумувала дискусію, відзначивши, що Загальна декларація прав людини — це дійсно унікальний документ, стандарт у галузі дотримання і захисту прав людини. Його перекладено більш, ніж на 300 мов світу, він є основою близько 80 міжнародних договорів і декларацій у галузі прав людини, чи не кожної національної конституції. У 2017 році, напередодні 70-річниці Загальної декларації, ООН започаткувала міжнародний проект — Add Your Voice (Додай свій голос). Його ідея в тому, щоб кожен охочий прочитав будь-яку з 30 статей декларації своєю національною мовою, записав себе на відео і відправив ролик до ООН. Студенти ЧНУ спеціальності «правознавство» доєдналися до міжнародної акції ООН.  Вони прочитали статтю 26 Декларації, яка закріплює право на освіту. Перегляд цього відеоролику і завершив круглий стіл.

Насамкінець всі доповідачі отримали сертифікати про участь у круглому столі.

 

Кафедра державно-правових дисциплін