bgb
 
 
 
 
 

Команда науковців-фізиків Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького провела черговий двотижневий цикл наукових досліджень у департаменті фізики твердого тіла Університету Дебрецена (Угорщина).

Професор кафедри фізики Андрій Гусак, співробітники навчально-наукового центру фізико-хімічних досліджень професор Тетяна Запорожець і доцент Ярослав Король працювали над завданнями, поставленими у рамках європейського наукового проекту EXMONAN за програмою FP7. Цей проект направлений на дослідження технологічно важливих сплавів і фінансує взаємні наукові візити наукових команд Польщі, України, Угорщини, Швейцарії, Франції, Австралії.

Ярослав Король і Чаба Чархаті

За два тижні отримано ряд важливих теоретичних і експериментальних результатів. Суттєво розвинуто оригінальний, спільно створений командами Черкас і Дебрецена, новий метод моделювання атомної міграції. На новітній апаратурі колег у Дебрецені Ярославу Королю вдалося детально дослідити наноструктури деяких важливих сплавів після термічної та механічної обробки. Розроблено план подальших спільних експериментальних досліджень впливу інтенсивної деформації та термообробки на конкуренцію фазових перетворень.

Головний корпус Університету Дебрецена (Debreceni Egyetem)

Візит завершено, а дослідницькі роботи, зокрема з комп’ютерного моделювання, у розпалі — потрібно ще раз перевірити, підтвердити й описати розроблені ідеї та напрацьовані  результати. А також підготувати нові завдання для наступної зустрічі з колегами.

Директор навчально-наукового центру фізико-хімічних досліджень професор Тетяна Запорожець