bgb
 
 
 
 
 

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася зустріч із Ларисою Горліс-Горською (Ларисою Лісовською).

Письменниця презентувала автобіографічну книгу «Козак із зірок», а також праці свого батька Юрія Горліс-Горського — «Холодний Яр», «Ave dictator», «Отаман Хмара», «У ворожому таборі». Лариса Горліс-Горська розповіла студентам — історикам і філологам — про свого батька, а також про перипетії з виданням «Холодного Яру».

Молодих людей вразила драматична історія кохання Юрія Горліса-Горського, холодноярця, головного героя книги «Козак із зірок». Коли він потрапив у полон, його кохана Галя заради його порятунку зрадила і виказала імена повстанців. Тоді холодноярець власноруч застрелив її, аби дівчина не страждала і не відчувала сорому перед своїми побратимами.

— Як він міг це зробити?! Для мене це фанатизм, осліплення ідеєю. То була війна, і зрада призводила до смерті героїв. Але чи змогли б ви так само вчинити? — звернулася до студентів пані Лариса.

Запрошений на захід Олексій Юрін, черкаський поет, продекламував «тюремну» поезію батька Лариси Лісовської «Ми йдем».

«Ця зустріч із дочкою патріота, письменницею є важливою, бо постать Юрія Горліс-Горського не дуже відома попри популярність його книги «Холодний Яр». Необхідно, аби студенти знали про Холодноярську республіку і про одного з її бійців, завдяки якому українці дізналися про тогочасні події», — зазначила організатор заходу Діана Тяско, співорганізатор фестивалю «Холодний Яр» та член ВГО «Сокіл».

«Зустріч мене вразила. Письменниця зберегла пам’ять про свого батька і боролася за те, щоб передати українцям правдиві історичні свідчення», — сказала Уляна Цап, студентка 2-А ННІ української філології та соціальних комунікацій.

Наприкінці зустрічі студенти й викладачі мали змогу особисто поспілкуватися з Ларисою Горліс-Горською та придбати книги з автографом.

 

Автор і фотограф: Дар’я Роженкова, студентка 2 Ж-1 ННІ УФСК