Хіміки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького зробили важливий крок у напрямі розширення прикладної сфери своїх теоретичних розробок.

Спільно з Черкаським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України вони виконали фундаментальні дослідження наркотичних речовин типу мефедрону.

— Уперше проведено квантовохімічні розрахунки електронної будови, інфрачервоних, ультрафіолетових і ядерних магнітно-резонансних спектрів поглинання цих речовин. Це дозволило поглибити розуміння зв'язків між хімічною структурою й аналітичними сигналами, які використовують криміналісти для доказів щодо нелегальності ліків, — пояснив завідувач кафедри хімії та наноматеріалознавства, професор Борис Мінаєв, який керував дослідженнями.

Усі розробки черкаських науковців викладені в статті, що побачила світ у січні в часописі "Journal of Molecular Modeling. Це одне з електронних наукових видань глобальної видавничої компанії Springer, яка видає паперові й електронні книги, рецензовані журнали на наукову, технологічну і медичну тематику.

У планах науковців ННІ природничих та аграрних наук — розширення співпраці з Черкаським НДЕКЦ МВС України.

 

Кафедра хімії та наноматеріалознавства