13 липня в Державному торговельно-економічному університеті у змішаному форматі відбулося засідання Громадської організації «Спілка ректорів закладів вищої освіти України». Участь у заході взяли ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького голова Ради ректорів, директорів ЗВО Черкаської області Олександр Черевко та голова студентської ради ЧНУ Євгенія Лядецька.

Засідання Спілки під головуванням Петра Кулікова  проводилося за участі керівників органів студентського самоврядування закладів вищої освіти України. Про це йдеться на сайті  «Спілки».

Участь у роботі взяли заступники міністра освіти і науки України Михайло Вінницький та Світлана Даниленко, заступник керівника Офісу Президента України Олексій Дніпров та завідувачка відділу освіти та науки Департаменту з питань внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України Світлана Кретович, голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій Бутенко, голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак, генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Олег Шаров, директорка ДП «Український державний центр міжнародної освіти» Олена Шаповалова.

Щодо підсумків складання національного мультипредметного тесту (НМТ), проведення єдиного вступного іспиту (ЄВІ), єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) та формування державного замовлення на 2023 рік виступили Михайло Вінницький та Олег Шаров. Після виступів вони відповіли на питання членів Спілки.

Щодо співпраці з органами студентського самоврядування інформував заступник голови Спілки Станіслав Ніколаєнко та голова Ради студентського самоврядування Державного торговельно-економічного університету Діана Стрельчук. Зокрема, Станіслав Ніколаєнко ознайомив присутніх з роботою, що передувала написанню тексту Декларації «Про співпрацю заради досягнення перемоги та миру, європейської інтеграції та післявоєнної відбудови України», а Діана Стрельчук поділилася реаліями студентського життя, проблемами та пропозиціями щодо їх вирішення.

Анатолій Мазаракі доповів присутнім про хід обрання представника від юридичних закладів вищої освіти та наукових установ до Вищої ради правосуддя та закликав присутніх  Олена Шаповалова розкрила питання, яке хвилює ректорів, а саме щодо в’їзду в Україну студентів — громадян інших країн із метою навчання. 

Андрій Бутенко наголосив про дотримання мовної компетентності під час підготовки документів, які подаються до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти для проведення акредитації освітніх програм.

Крім цього, Станіслав Ніколаєнко нагадав присутнім, що Верховна Рада України вчергове планує винести на повторне друге читання проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб’єктами державного сектору економіки» (реєстр. № 7588). Він акцентував, що прийняття цього законопроєкту призведе до обезземелення сільськогосподарських науково-дослідних установ та підприємств, виконання програм їхніх наукових досліджень, призведе до зниження рівня освітньої, наукової та дослідницької діяльності у закладах вищої освіти України та закликав членів Спілки й надалі активно відстоювати інтереси закладів вищої освіти з цього питання.

Голова Спілки Петро Куліков підбив підсумки засідання та подякував Анатолію Мазаракі за сприяння та гарну організацію у проведенні засідання.

На завершення засідання відбулося підписання спільної Декларації головою Спілки Петром Куліковим та головами студентського самоврядування України.

Олександр Черевко:

— Разом із головою студентської ради Черкаського національного університету Євгенією Лядецькою взяв участь у засіданні «Спілки ректорів закладів вищої освіти України».

Важливо, що студентство було залучене і до обговорення, і до прийняття рішень. Про це свідчить підписання Громадською організацією «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» та головами студентського самоврядування України Спільної Декларації з промовистою назвою «Про співпрацю заради досягнення перемоги та миру, європейської інтеграції та післявоєнної відбудови України».

Вища освіта нині не залишається поза увагою держави — про це говорили представники Офісу Президента, Міністерства освіти і науки, НАЗЯВО, ДСЯО які взяли участь у роботі засідання.

Обнадійливим є те, що, відповідно до результатів складання НМТ, молоді люди роблять вибір на користь України і збираються здобути вищу освіту саме у вітчизняних ЗВО.

І ми прагнемо відповідати їхнім запитам: реформуємося, формуємо нову стратегію розвитку. Цей процес цілком прозорий і відкритий для обговорення, для внесення пропозицій.

В умовах війни вища освіта розвивається, не втрачаючи автономності та демократичності свого устрою.

Дякую за організацію роботи та за конструктивну атмосферу голові «Спілки» Петру Кулікову та ректору Державного торговельно-економічного університету Анатолію Мазаракі

Євгенія Лядецька: 

— Взяла для себе багато важливої та актуальної інформації. Почула важливу інформацію щодо вступу, НМТ та ЄВІ. Ці питання завжди турбують наших вступників. Найцікавішою подією було підписання Спільної Декларації Громадської організації «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» та голів студентського самоврядування України.

Це дуже важлива подія для кожного з нас, оскільки учасники засідання звертаються до Міністерства освіти і науки України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України про необхідність встановлення більш тісних контактів з університетами країни, попереднього обговорення назрілих реформ в освіті і науці, всій державі, вирішення завдань побудови в Україні справедливого демократичного суспільства знань, яке б базувалося на сучасних досягненнях науки і техніки, інноваційних технологіях.
 
 
 Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького