У небі над Черкащиною увечері 23 квітня спостерігали незвичне явище. Це було північне сяйво, розповів у коментарі «Суспільне: Черкаси» професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Юрій Ляшенко.

Для того, аби побачити це сяйво потрібні особливі умови, пояснив Юрій Ляшенко. 

Фото природного явища у фейсбуці опублікував фотограф Konstantin Prokop.

«Уперше в житті побачив полярне сяйво, ще й таке потужне, що досягло наших широт», — написав він та додав, що фотографував його на Городищині з 22:25 до 23:30.

Зазнімкували явище й інші черкащани

Зі слів директора ННІ інформаційних та освітніх технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Юрія Ляшенка, йдеться про те ж сяйво, яке звикли спостерігати на Півночі Землі.

«Полярне або північне сяйво, як правило, спостерігають біля Північного полюса. Це приблизно регіон до 25 градусів від полюса. У нас широта десь 50 градусів, тому для нашого регіону це рідкість. Але спостерігали його і тут».

Науковець пояснив, із чим це пов'язано:

«На Сонці був спалах. Коли він стається, виділяються високоенергетичні частинки, які летять у Космос у вигляді конуса. Так сталося, що цей конус був направлений на те місце, де рухалася Земля. Це називається сонячний вітер. Він рухається зі швидкістю 700-800 тисяч кілометрів за годину і за три дні долітає до орбіти. На землі стається магнітний шторм (магнітна буря). Коли сонячний вітер потрапляє у магнітні поля Землі, відбуваються певні фізичні процеси. Високоенергетичні частинки сонячної плазми, які потрапляють на високі орбіти Землі — від 100 до 500 кілометрів над орбітою — там зустрічаються з атомами або молекулами кисню і азоту. Вони збуджують частинки атмосфери.

Електрони переходять з однієї орбіти навколо атомів на іншу і відбувається випромінювання світла. Тоді ми його і спостерігаємо як полярне сяйво. Його колір залежить від того, які саме частки знаходяться в атмосфері».

Космічне випромінювання, зі слів науковця, є завжди. Однак бачать його на Землі лише за описаних вище умов.

 

Джерело: «Суспільне: Черкаси»