Для студентів 1 та 2 курсу Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького спеціальності 201 «Агрономія» денної та заочної форм навчання були проведені виїзні навчальні заняття на базі дослідної станції Bayer, що розташована у с. Поташ Уманського району (Маньківська громада).

Заняття відбувалися під керівництвом викладачів кандидата сільськогосподарських наук Олександра Коробка, кандидатів біологічних наук Олександра Ілюхи, Ольги Зубенко та професора кафедри біології, екології та агротехнологій Володимира Білоножка у межах вивчення навчальних дисциплін «Методологія наукових досліджень», «Землеробство» та «Основи раціонального землекористування». Фахівець із селекції та генетики ріпаку, доктор філософії за спеціальністю 201 Агрономія Святослав Павлишин прочитав лекцію, під час якої студенти мали нагоду ознайомитися з сучасними методами селекції та генетики рослин, з новітніми технологіями вирощування сільськогосподарських культур. Святослав Павлишин розповів про особливості польових випробувань, гібридизації, аналізу одержаних даних та інших сучасних методів, які використовуються в дослідницьких центрах.

Фахівець зосередив увагу на актуальних проблемах аграрного сектору —  зменшення родючості ґрунтів та врожайності рослин, забруднення навколишнього середовища. Студенти дізналися про різноманітність технологій та методів, які використовуються для розв’язання цих проблем, а також про можливості використання сучасних гібридів та генетично модифікованих організмів для підвищення врожайності та збільшення стійкості рослин до шкідників і хвороб.

Із сучасними методиками щодо підготовки насіння, збору та аналізу даних аудиторію ознайомив фахівець із селекції та генетики кукурудзи Сергій Прудивус.

Після лекції фахівець із селекції та генетики кукурудзи Євгеній Ташлицький ознайомив студентів із різними видами техніки: комбайнами, тракторами, машинами та іншими агротехнічними засобами, що використовуються в селекційній діяльності на дослідній станції. Майбутні агрономи побачили, як працюють ці машини та як вони можуть полегшити роботу в процесі селекційного добору й апробації нових сортів, гібридів сільськогосподарських культур.

Екскурсія і лекція стали важливим доповненням до теоретичного навчання студентів, дозволивши їм побачити на власні очі, як працює виробництво, а також дізнатися про останні тренди в галузі аграрної науки та технологій.

ННІ природничих та аграрних наук