У відомому серед мистецьких,  бізнесових та інтелектуальних кіл міста арт-кафе «MORRIS-SPACE» відбулася четверта лекція доцена кафедри філософії, соціальних та політичних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Павла Кретова в межах запланованого циклу «Philosophy: reloading, або навіщо філософська рефлексія у XXI столітті».

Тема четвертої лекції: «Філософія for sale. Тренди та Екзистенціали».

Лектор розкрив такі питання:

— Чому соціальність людини є філософським парадоксом. Соціум та самотність.

— Чому популярність трендів маскульту є нескінченним джерелом філософської аналітики. Система 1 та система 2 психіки в дзеркалі психоаналізу.

— Чому філософія є не елітарним знанням, а критерієм самоусвідомлення та практикою себе.

— Чому статичність теорії та динамізм практики умовні. Новітні версії онтології у XX ст.

— Чому концепти любові і щастя трансформуються в епоху трансгуманізму та цифровізації. Відчуження соматичного.

 Розуміння і пояснення в гуманітаристиці та дисоціативний розлад. Чому Доктор Джекіл, містер Хайд і Біллі Малліган герої нашого часу.

Відбувся посутній філософський полілог, як спроба у зіткненні філософського, мистецького, соціального та екзистенційного контекстів осягнути лакуни смислів навколо сказаного і помисленого. Навіть короткочасовий блекаут лише метафорично унаочнив боротьбу світла та пітьми в наш тривожний час.

Наступна зустріч з філософією у затишному просторі арт-кафе, в якому згідно з філософією Вільяма Морріса та естетизму прерафаелітів, предметність інтер'єру уречевлює думку, а деталі формують настрій, відбудеться 1 грудня. Тема наступної лекції: «Символічний ландшафт реальності. Діалогізм та самість».

ННІ міжнародних відносин, історії і філософії