Студентів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького запрошують взяти участь у конкурсі журналістських робіт на тему: «Права людини в медіа: від розуміння до змін».

Прийом робіт на конкурс вже розпочався. Він є всеукраїнським і охоплює університети України, де готують кадри для медіадіяльності.

Місія конкурсу: сприяти якісним змінам у журналістській/медійній освіті та стимулювати розвиток медіадіяльності на цінностях прав людини.

Мета конкурсу: залучити студентів і викладачів журналістики/медіадіяльності до виготовлення конкурсних робіт на тему прав людини та сприяти популяризації теми прав людини в медіапросторі.

Організація конкурсу. Організатори конкурсу — Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Центр прав людини ZMINA, Програма розвитку ООН в Україні.

Саме організатори формують журі конкурсу.

У кожному з закладів вищої освіти може бути створено оргкомітет цього конкурсу (або цю функцію виконує відповідна кафедра журналістики), спеціально призначений університетський координатор. Допускається проведення університетського (кафедрального) відбіркового туру відповідно до цього Положення.

Конкурсна участь охоплює такі номінації:

Інклюзія в дії. Матеріали цієї номінації передбачають просування ідей залучення до соціуму всіх груп населення (зокрема, представників маломобільних і вразливих груп населення), принципів універсального дизайну, інклюзивних рішень.

Ні — мові ворожнечі! Матеріали цієї номінації передбачають розкриття теми запобігання різним видам насильства і неприпустимості мови ворожнечі.

PROактивність. Матеріали цієї номінації передбачають висвітлення в медіа історій і форм громадського активізму на захист прав людини.

Свобода слова не має меж? Матеріали цієї номінації передбачають розкриття теми утисків свободи слова, цензурування, самоцензури в професійній журналістській діяльності в умовах конфлікту (соціального, політичного, воєнного тощо).

Ґендерна рівність. Матеріали цієї номінації передбачають розкриття теми протидії ґендерній дискримінації, сексизму, вживання ґендерно маркованої лексики тощо.

У фокусі. Теми матеріалів цієї номінації не підпадають під жодну з вищезазначених номінацій, але стосуються захисту прав людини.

Кожний учасник на власний розсуд обирає, в якому жанрі готує свою журналістську роботу.

До участі приймаються:

Письмові роботи. До конкурсу приймаються раніше не опубліковані журналістські статті в таких жанрах: есе, журналістське розслідування, аналітична стаття, історії успіху, що стосуються проблем дотримання прав людини в Україні, захисту та боротьби за права людини.

Фотороботи. До конкурсу приймаються фотороботи, що відображають стан дотримання прав людини в Україні, боротьбу за фундаментальні права; висвітлюють актуальні проблеми з правами людини в Україні. Фотороботи можуть бути як у кольорі, так і чорно-білі.

Відеороботи. До конкурсу приймаються короткі відеоролики (від 30 секунд до 3 хвилин), у яких особливу увагу надано темі дотримання прав людини в Україні та боротьбі за фундаментальні права. Роботи може бути виконано в жанрі документалістики, креативної документалістики, анімації.

Аудіороботи. До конкурсу приймаються радіо/аудіоматеріали (до 3 хвилин), які розкривають проблему дотримання прав людини в Україні, захисту прав людини та боротьби за них.

Соціальна реклама. До конкурсу приймаються зразки соціальної реклами (всі формати — відео, аудіо, плакат, графіті, малюнок, комікс тощо), що розкривають проблему дотримання прав людини в Україні, захисту прав людини та боротьби за них.

Початок конкурсу студентських робіт — 15 вересня 2019 року. Дедлайн подання робіт — 6 грудня 2019 року.

Контактна інформація:

Костянтин Шендеровський, доцент Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка:

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., +38 (096) 440 28 24.

Ірина Виртосу, Центр права людини ZMINA:

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., +38 (097) 769 000 7.

Про вимоги та правила конкурсу читайте за посиланням.