bgb
 
 
 
 
 

На продовження співпраці, започаткованої у 2023 році  ректором Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександром Черевком та ректором Університету Миколая Коперника у місті Торунь, Польща, Анджеєм Сокалою, делегація ЧНУ взяла участь у «Student and Staff Well-being Days» («Дні добробуту для співробітників та студентів»), організованих польськими колегами.

Університет представили проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло, начальниця відділу міжнародних зв'язків Олександра Дем'яненко та директорка Навчально-наукового центру ментального здоров'я Юлія Сіденко.

Учасників з України вітали проректорка з міжнародних зв'язків, професорка Магдалена Барвіолек, очільник відділу міжнародних відносин Кароль Мойковський, спеціалістки офісу Erasmus+ Наталія Пржитарська та Пауліна Левандовська.

У межах заходів триденної програми було передбачено низку активностей, спрямованих на обмін досвідом щодо створення в університетах простору, зручного для студентів та співробітників, а також умов та можливостей підтримки їхнього психологічного добробуту. Учасники ознайомилися з напрямами міжнародного співробітництва Університету Миколая Коперника в межах програм ЄС, успішним досвідом трансформації університетської бібліотеки, а також роботою університетського офісу Erasmus+, Центру інтеграції Коперника, Інституту психології, Університетського центру підтримки та розвитку особистості, відвідали зони відпочинку університету.

Одним із заходів у межах «Student and Staff Well-being Days» став Тиждень профорієнтації для 150 студентів-учасників вхідної семестрової мобільності Університету Миколая Коперника із 24 країн світу (серед них і студенти українських закладів вищої освіти). Перед учасниками зі вступною лекцією виступив професор міжнародного публічного права Міхал Бальцерзак.

— Спілкування та обмін практиками, методиками, досвідом та знаннями спрямовують науково-педагогічних працівників та здобувачів освіти до створення нових спільних потужних проєктів науково-прикладних досліджень. І що є достатньо важливим — це відкриває молодим дослідникам шлях до інтеграції національної та європейської освіти, спільних гуманітарних досліджень та їхнього втілення в Черкаському національному для розвитку потенціалу університету та всієї Черкащини, — говорить Олександра Дем'яненко.

Переконаний в тому, що у сучасному світі без поглиблення інтернаціоналізації неможливий розвиток освіти і науки, Олександр Спрягайло. Він зазначив:

— Особливо важливими є перспективи реалізації інтегрованих освітніх та PhD-програм, а також спільних наукових проєктів, які завдяки об’єднанню мультинаціонального досвіду дозволять знаходити найкращі рішення, пов'язані з глобалізацією, технологічними змінами, безпековими викликами та соціальними трансформаціями. В ЧНУ ім. Б. Хмельницького ми прагнемо створити таке середовище, де кожен може реалізувати свій потенціал, обираючи кращі практики з усього світу, і таким чином формувати нове покоління професіоналів, готових до роботи в міжнародному контексті.

 Загалом до участі у «Student and Staff Well-being Days» було запрошено 28 представників із 9 українських університетів-партнерів Університету Миколая Коперника: Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Львівського національного університету імені Івана Франка, НУ «Львівська політехніка», Національного  університету «Києво-Могилянська академія», Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Харківського національного економічного університету імені Симона Кузнеця, Українського католицького університету, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Державного університету «Житомирська політехніка».

Відділ міжнародних зв’язків