Нещодавно із наукової розвідки до Верхньої Месопотамії повернулася старший науковий працівник Наукового-дослідного центру з вивчення пам'яток археології Інституту Історії і філософії ЧНУ ім. Б. Хмельницького, кандидат історичних наук Оксана Меміш.

Під час тривалого візиту до місцевості, яка відзначається до того ж і величезною кількістю пам'яток біблійної доби (печера Ноя) та раннього християнства, науковець готувала організаційно-матеріальні передумови для участі науковців Черкаського національного в міжнародному проекті по дослідженні Гебеклі-Тепе (Пуповиний пагорб). 

«На сьогодні це найбільш вражаюче відкриття світової археології пов’язане з ім’ям Клауса Шмідта. На цій місцевості вже на сьогодні відомі декілька десятків храмових комплексів, споруджених, близько 12 тисяч років тому. Власне, ще в добу пізнього палеоліту, тобто в часи коли за сучасними уявленнями люди були ще настільки примітивними, що займались лише мисливством та збиральництвом і навіть не вміли виготовляти керамічний посуд. У це важко повірити, але це так. Деякі з цих храмів вже розкопано, і навіть реконструйовано. Отже, подолано ще один щабель на шляху прилучення черкаських науковців та студентів-археологів до найбільш хвилюючих археологічних відкриттів на межі ХХ-ХХІ ст. Наступний етап планується на листопад-грудень цього року», - зазначає Анатолій Морозов, професор навчально-наукового інституту історії та філософії.

ННІ історії та філософії