З ініціативи Полонійного центру і на запрошення кафедри слов’янської філології, зарубіжної літератури і методики навчання Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбулася відкрита гостьова лекція доктора Єжи Ковалевського на тему: «Сучасна культура Польщі — зрозуміти поляків…»

В аспекті сучасних подій тема взаєморозуміння і взаємодії українців і поляків є однією з найважливіших. Тому до віртуальної зали завітали не тільки студенти, а й викладачі. В учасників заходу зацікавленість викликала як тема, так і особа лектора. Пан доктор Єжи Ковалевський — директор фонду «Фундація сприяння двомовності EDuNowa», відомий викладач і популяризатор польської мови та культури, методист, автор багатьох підручників польської мови, адресованих українцям. За його підручниками навчаються не лише студенти, а й учні українських шкіл. Черкаським студентам і викладачам він знаний по методичному семінару, який провів на базі Полонійного центру у 2018 році та спонсорської допомоги польського фонду «Свобода і Демократія», амбасадором якого він був у ті роки.

Під час зустрічі з викладачами кафедри слов’янської філології, зарубіжної літератури і методики навчання, зі здобувачами ОПП «Польська мова, переклад та міжкультурна комунікація», студентами інших спеціальностей, які самостійно обирали польську як вибіркову дисципліну, Єжи Ковалевський продемонстрував польський тренд прищеплення знань про рідну культуру через її актуалізацію у повсякденному житті. Слухачі дізналися про величезну кількість цікавих історичних фактів та культурних феноменів, знайомлячись з актуальною польською теле- та аудіорекламою, мемами у польській пресі й Інтернеті, символічними зображеннями на товарах тощо. Склалося враження, що поляки безперервно перебувають в оточенні своєї державної символіки, національних героїв, милих їхньому серцю артефактів культури й традицій. Слухачі з великим інтересом довідувалися про культуру сучасного життя поляків, тим більше, що розповідь прикрасив звучний тенор пана Єжи. Пан доктор сам співав й аудиторію запрошував: співали найпопулярніших «застільних» польських пісень, які несподівано виявилися сучасною стилізацією, що довело існування виразного культурного запиту на традицію у сучасній Польщі.

Час лекції пролетів, як мить. Прощаючись, захоплені подією учасники висловили думку, що такі зустрічі повинні стати традиційними, аби максимально наближати польський культурний контекст до наших майбутніх полоністів. І, ширше: такі зустрічі мають допомагати всім, хто цікавиться польсько-українськими зв’язками, по-справжньому зрозуміти поляків. Єжи Ковалевському ця думка навіть дуже сподобалася. Він сказав «Do widzenia!» і обіцяв повернутися.

ННІ іноземних мов