bgb
 
 
 
 
 

Євроінтеграційні процеси продовжуються навіть у ці важкі часи. З метою ефективного збереження біорізноманіття, в Україні активно впроваджується оселищний підхід охорони природи, окреслений директивами ЄС Council Directive 92/43/EEC ON THE CONSERVATION OF NATURAL HABITATS AND OF WILD FAUNA AND FLORA та Council Directive 2009/147/EC ON THE CONSERVATION OF WILD BIRDS.

У процесі їх реалізації Україна вже завершує формування мережі EMERALD, яка в перспективі стане елементом єдиної пан’європейської мережі NATURA2000.

З метою залучення студентської молоді до формування експертного середовища в означеній сфері, 19-20 травня в НПП «Холодний Яр» відбувся воркшоп з картування біотопів. У ньому взяли участь науковці з українських і закордонних університетів: ЧНУ ім. Б. Хмельницького, Херсонського державного університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Києво-Могилянської академії, Uniwersytet Warszawski, Polska, Georg-August-Universität Göttingen, Germany, наукових установ – Національного природного парку «Холодний Яр», Інституту ботаніки імені Холодного, громадських організацій: Української Природоохоронної Групи UNCG, ГО «Екосоціум».

Під час воркшопу було обговорено підходи до картування лісових територій, питання їхнього менеджменту з урахуванням режиму заповідності; наявності інвазійних видів та перспектив формування угруповань, максимально близьких до природного стану.

- Студенти спеціальностей «Біологія» та «Екологія» ЧНУ безпосередньо брали участь у картуванні біотопів разом зі знаними науковцями, що дасть можливість надалі їм вже автономно обстежувати територію Нацпарку та ідентифікувати його оселища.

Воркшоп заклав початок спільному проєкту ЧНУ й Української природоохоронної групи, який передбачає практичну підготовку сучасних фахівців-природоохоронців, -  зазначив проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло.

Кафедра біології, екології та агротехнологій