Бердвочінг, або спостереження за птахами, є поширеним видом активного відпочинку у країнах Західної Європи та Північної Америки. Поступово цей вид діяльності набирає популярності й в Україні. До нього залучаються також студенти ННІ природничих та аграрних наук. Цьогоріч до бердвочерів ЧНУ ім. Б. Хмельницького доєднався Вахтанг Кіпіані — відомий історик, журналіст та публіцист. 

Директор ННІ природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк на своєму Ютуб-каналі разом із Вахтангом Кіпіані популяризують спостереження за птахами та спілкуються про витоки популярності бердвочінгу в сучасному світі. Як розповідає Максим Никандрович, «любителі птахів проводять час на природі не тільки заради відпочинку, а також роблять свій внесок у накопичення даних про орнітофауну своєї країни. Інколи саме любителі стають авторами сенсаційних знахідок нових видів птахів.

Вахтанг Кіпіані, якого ми знаємо як журналіста і публіциста, є ще й активним бердвочером — регулярно приділяє увагу спостереженням за птахами, мандруючи як в Україні, так і за її межами. Дивіться відео та долучайтесь до спостережень за птахами!»

Детальніше про це — у відео: