Сесія у розпалі, нервова система студентів – на межі зриву, а викладачі продовжують незворушно гнути свою лінію, вимагаючи від них якісних знань і виконання навчальних програм.

Ми вирішили допомогти студентам Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, тому поспілкувалися з різними викладачами на тему сесії. Науковці дали рекомендації щодо відмінного складання їхніх дисциплін, розповіли, що їх дратує у студентах, а що, навпаки, дуже подобається. Щоб отримати цінні знання, які безперечно допоможуть пройти випробування під назвою «сесія» без нервів і перескладань, отримати шматочок позитиву у вигляді щирих побажань від викладачів, — читайте матеріали нової рубрики ЧНУ «Готуємося до сесії: як отримати відмінно».

Свої «секрети» розкриває викладач ННІ інформаційних та освітніх технологій, кандидат педагогічних наук, доцент Зоя Сердюк.

Викладачка вважає себе «частково суворою», адже на парах з першокурсниками вона дійсно сувора, щоб студенти «не розслаблялися» під час процесу адаптації. А старшокурсники, за словами науковиці, перед усім скажуть, що вона добра, а не сувора.

Зоя Олексіївна викладає математичні дисципліни, предмети, що пов’язані з методикою навчання математики, спецкурси у магістрантів. Найцікавішими є «Математичний аналіз» і «Вища математика».

Рекомендації, як отримати «відмінно» у Зої Сердюк:

1. Пам’ятайте про системний підхід.

«Я люблю системний підхід, і студенти теж мають його використовувати. Тобто відвідувати всі пари, конспектувати, адже на заняттях я дуже детально все пояснюю. Перед екзаменом достатньо буде переглянути конспект – і «відмінно» у вас у кишені».

2. Але оцінки – не головне.

«Звичайно, студенти прагнуть до хороших оцінок задля отримання стипендії чи власного задоволення, але головне не оцінка, а знання. У математиці особливо важливо те, як ви вмієте використовувати теорію в різних життєвих ситуаціях, включати логіку, розв’язувати задачі «не з дошки».

Обережно! Зою Олексіївну найбільше дратує «відверте хамство». На її думку, перш за все, в університеті студенти отримують не лише знання, а «вищу освіту» як статус у суспільстві, це впливає на їхнє поводження у соціумі, уміння розмовляти і навіть вдягатися.

«Я можу підказати і допомогти студенту в будь-чому, але не потерплю відверте хамство. Не дозволяю собі такого і не сприймаю таку поведінку в інших».

Побажання від викладача:

«Сесія – це певний досвід у житті. Це ситуація, яка навчить вас переборювати свій страх, концентруватися на важливому, проявляти себе максимально. Налаштовуйтесь позитивно, вірте у свої сили та посміхайтеся. Ви вже розумні, якщо вступили до Черкаського національного. Пам'ятайте, що ви все зможете!»