Делегація з міста Ньютон (США, штат Айова) побувала в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Щоб зустрітися з керівництвом та ознайомитися з навчальним процесом у провідному закладі вищої освіти Черкащини, до університету завітали Джейн Ен Коттон — голова Організації міст-побратимів міста Ньютон, її заступник Джон МакНіер, а також представник рекламної компанії «МАКСИМ» Джош МакНіер і архітектор міста Ньютон Брайен Дункелберг. Вони прибули до Черкас у супроводі члена Наглядової ради Черкаського національного університету Юрія Маловічка та громадських діячів зі Сміли — міста-побратима Ньютона. Саме Юрій Маловічко започаткував відносини між Ньютоном (США) і Смілою (Україна). Пізніше ці взаємини переросли в співпрацю та постійний обмін делегаціями між штатом Айова та Черкаською областю. Цього разу гості з Айови вже впродовж кількох днів перебувають на Черкащині, відвідують історичні місця та цікаві об’єкти.

З американцями зустрівся ректор ЧНУ Олександр Черевко. Він розповів про навчальний заклад: про структуру, спеціальності, форми і методи навчання, про дуальну освіту та міжнародну співпрацю, умови проживання та навчання студентів, про відомих науковців і наукові школи, які вони започаткували. Йшлося також про національно-патріотичне виховання в університеті та заснування кафедри військової підготовки. Гості, своєю чергою, розповіли про навчальні заклади на батьківщині. Олександр Черевко також зазначив що в період роботи в банківській системі відвідував Айову в складі української делегації у межах руху Ротарі.

Під час екскурсії університетом американська делегація побувала на кафедрі військової підготовки та зустрілася з викладачами.

Про українські народні традиції у Музеї українського рушника їм розповів директор навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій Ігор Погрібний.

А майбутні журналісти у студії Студентського телебачення провели з американцями інтерв’ю, під час якого поговорили й про студентське життя, і про враження від мандрівки до Черкащини.

— Спілкування було змістовним. Адже між Черкащиною та Айовою багато спільного. Обидва регіони — аграрні, тому маємо достатньо напрямів для обміну досвідом. Особливо зважаючи на те, що ЧНУ розпочав підготовку фахівців зі спеціальності «Агрономія». Для нас це цікаво і перспективно, адже саме з таких зв’язків починається співпраця, — зазначив ректор Олександр Черевко.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького