3 грудня 2022 року виповнюється 300 років від  дня народження видатного українського мислителя, письменника і педагога Григорія Савича Сковороди (1722-1794).

Його доля тісно пов’язана з Черкащиною. У 1753-1759 роках він жив, працював і творив у с. Каврай на Золотоніщині, тут почав плекати свою знамениту збірку віршів «Сад божественних пісень», написав низку відомих поезій, зокрема й вірш «De Libertate» («Про свободу»). Саме в Кавраї, за оцінками вчених, Григорій Сковорода формував свої філософські та педагогічні погляди.

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького разом з усією Україною вшановують видатного українця. Заходи з відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди охоплять всі сфери університетського життя.

У цей ювілейний рік студенти ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, ННІ української філології та соціальних комунікацій проводять наукові дослідження за спадщиною Григорія Сковороди, які будуть відображені в рефератах, курсових і кваліфікаційних роботах.

Своїми здобутками науковці й студенти поділяться на Всеукраїнській онлайн-конференції «Постать і слово Григорія Сковороди в українській художній літературі» і під час науково-практичного семінару за літературною, філософською та педагогічною спадщиною Григорія Савича.

Щоб якомога більшому колу людей донести інформацію про українського мислителя, заплановано виступи у місцевих ЗМІ. 

Майбутні журналісти працюють над пізнавальними відео- та аудіоматеріалами.

Започаткували проєкт «Цитуємо Сковороду», аби і  ректор, і члени вченої ради, і студентський актив, і всі охочі змогли розповісти, що в творчості Григорія Савича їм відгукнулося найбільше. 

Логічним підсумком стане  єдиний Сковородинівський день (тематичні виставки, читання поезії, конкурси, у тому числі в соціальних мережах, радіогазети, відеосюжети тощо), який буде проведено 2 грудня 2022 року.

Відзначать учасників і переможців конкурсів у місцях, що тісно пов’язані з іменем Григорія Сковороди, зокрема, у селі Каврай.

Ректор Олександр Черевко:

— Цим вшанування і вивчення генія не обмежиться. Щодня з його творів черпають натхнення філософи, педагоги, мовознавці і всі, хто любить Україну. А відомий вислів «Пізнай в собі людину» актуальний для людства у всі часи. Тож пам’ятаємо Сковороду, читаємо і вивчаємо його творчість, збагачуємося духовно і вчимося бути щасливими! 

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького